Kortrijk betreurt nieuwe vernietiging vergunning Heulebeekvallei

De lang gekoesterde plannen voor een wandelverbinding langs de Heulebeek tussen de Warande(straat) en Heule-Watermolen belanden weer in de koelkast. © NOM
Redactie KW

Stad Kortrijk bevestigt, maar betreurt de tweede vernietiging van de vergunning voor de herinrichting van de Heulebeekvallei.

Ondanks groen licht van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir in augustus 2021 heeft de Raad voor Vergunningsbetwistingen in een arrest de vergunning voor de heraanleg van Heulebeekvallei in Heule (een tweede keer) vernietigd. De lang gekoesterde plannen voor een wandelverbinding langs de Heulebeek tussen de Warande(straat) en Heule-Watermolen belanden hiermee weer in de koelkast.

In de plannen zou geen rekening gehouden zijn met de impact die de werken zouden hebben op een ‘erkend natuurreservaat’. Het is niet duidelijk over welk natuurreservaat dit zou gaan. De plannen zijn ook opgemaakt na overleg met Natuurpunt. Niettemin beslist de Raad voor Vergunningsbetwistingen een tweede keer om de vergunning opnieuw te vernietigen.

Stad Kortrijk laat weten dat het de beslissing betreurt, maar de gevolgen van de beslissing van de Raad voor Vergunningsbetwistingen accepteert. “Stad Kortrijk betreurt uiteraard dit arrest en het terugdraaien van de beslissing van minister van omgeving Zuhal Demir, maar zal de wettelijke gevolgen van deze beslissing dragen. De vergunningsprocedure wordt deels hernomen waarna een nieuwe beslissing wordt genomen door de minister. De stad Kortrijk kijkt uit naar een positieve beslissing en hoopt de nodige werken en de opwaardering in de Heulebeekvallei verder te kunnen zetten en af te werken.”

Opeenvolging van procedures

De vergunning werd in 2019 al een eerste keer vernietigd na buurtprotest. Maar twee jaar later, in augustus 2021, gaf minister Demir een tweede keer haar fiat voor de herinrichting van de Heulebeekvallei. Een jaar later ziet de stad Kortrijk zijn langgekoesterde fiets- en wandelverbinding een tweede keer door de neus geboord. De werken voor een herinrichting waren reeds begonnen, maar worden na deze beslissing met onmiddellijke ingang stopgezet.

Stad Kortrijk kijkt nu naar de Vlaamse overheid om een herinrichting toch te kunnen verwezenlijken. Er wordt een nieuwe adviesronde georganiseerd waar rekening gehouden kan worden met de eerdere bezorgdheden.

Ecologische herinrichting

De plannen voor de natuurlijke en ecologische herinrichting van de Heulebeekvallei aan de Emiel Hullebroecklaan zorgen al een lange tijd voor het nodige ophef. De plannen dateren al van 2019. Er zouden twee extra poelen aangelegd worden om het water meer ruimte te geven in de vallei. Verder zouden er ook twee speelheuvels met natuurlijke elementen voor jonge gezinnen en kinderen komen alsook een wandeltraject met graspaden, een uitkijkplatform en een brug over de Heulebeek. Er waren ook plannen voor een groenbuffer met inheemse bomen en struiken als scheiding tussen de aangrenzende woningen en de Heulebeekvallei.

Die plannen verdwijnen nu voor een onbekende tijd weer in de koelkast. In Moorsele en Gullegem wist men al een hele tijd geleden fietspaden te realiseren langs dezelfde Heulebeek. In Heule zelf wil het maar niet lukken. (JF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.