Kinderen planten minibos met buitenklasje aan in wijk Pius X in Kortrijk

De kinderen gingen zelf aan de slag met boompjes.©Kurt De Schuytener KDS
De kinderen gingen zelf aan de slag met boompjes.©Kurt De Schuytener KDS
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Medewerkers van Stad Kortrijk plantten dinsdag samen met de kinderen van basisschool Pius X het eerste ‘Wonderwoudje’ in Vlaanderen aan. Een grasveld van 2.500m² in de wijk Pius X ter hoogte van de Edgar Tinellaan, werd beplant met bomen struiken en bloemen. Onder het nieuwe groen krijgt basisschool Pius X ook een buitenklas.

Het Kortrijkse stadsbestuur wilde al langer, naar het voorbeeld van Tiny Forest, biodiverse bosjes in de binnenstad aanleggen. Goed idee vond basisschool Pius X, die prompt met een eigen idee op de proppen kwam.

Voor de verdere uitwerking wilde Kortrijk ook de buurtbewoners betrekken. De projectoproep ‘Gemeente voor de Toekomst’ van de Provincie West-Vlaanderen kwam dus op het juiste moment.

Biodiversiteit

Dinsdag was het zo ver. De leerlingen staken zelf de handen uit de mouwen om het zogenaamde ‘Wonderwoudje’ aan te planten, onder het goedkeurend oog van schepen Bert Herrewyn en gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe.

Met wat hulp van BOS+ en de provincie werden verschillende inheemse boom- en struiksoorten gekozen. De bedoeling is om veel mogelijk biodiversiteit op een kleine oppervlakte te verkrijgen. Zo krijgen dieren en planten de kans om te groeien.

Binnenkort meer Wonderwoudjes

Ook mooi meegenomen is dat groen in de stad het zogenaamde ‘hitte-eilandeffect’ tegen gaat. Een hittegolf zou voor de bewoners van Pius X dus iets dragelijker moeten worden want groen warmt veel minder snel op dan beton.

Leuk voor de kinderen is dat ze binnenkort van hun harde werk zullen kunnen genieten. Er komt immers een buitenklasje in het groen.

“Dit is het eerste Wonderwoud maar Kortrijk gaat ondertussen consequent verder met het vergroenen van de binnenstad. Zo wordt dit najaar het nabijgelegen Pieter Pauwel Rubensplein ook natuurvriendelijker ingericht”, zegt Bert Herrewyn, schepen van Biodiversiteit en Natuur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier