Jozefien (29) opent pluktuin waar je aandelen worden terugbetaald … in bloemen

© (Foto MM)
© (Foto MM)
Redactie KW

Bioboerderij het Polderveld in Westkapelle breidt uit met De Bloemenzee, een heuse bloemenpluktuin. Bloemenboerin Jozefien Devos (29) gaat de nieuwe uitdaging aan. “Je koopt een bloemenaandeel en zo heb je recht op jouw deel van de bloemenoogst afhankelijk van het aanbod doorheen de seizoenen”, legt Jozefien uit.

Naast een zelfoogstveld met groenten, een veld waar groenten geteeld worden voor AZ Zeno en weides met kippen en schapen, komt er bij bioboerderij het Polderveld in Westkapelle vanaf dit voorjaar dus nog een bloemenpluktuin bij: de Bloemenzee. Polderveld werkte al via het CSA-concept – community shared agriculture. Volgens Jozefien Devos (29), straks drijvende kracht achter het nieuwe project, wordt dat principe steeds populairder in Vlaanderen. “CSA steunt op een wederzijds engagement waarbij de kosten en de oogst gedeeld worden. Je koopt een bloemenaandeel en zo heb je recht op jouw deel van de bloemenoogst afhankelijk van het aanbod doorheen de seizoenen”, legt ze uit. De deelnemers komen zelf hun bloemen plukken, die biologisch en duurzaam geteeld zijn. Helemaal binnen de filosofie van het Polderveld, de bioboerderij die ongeveer zes jaar geleden werd opgestart door Lieven Devreese.

Divers aanbod

De Bloemenzee ligt mooi in het zicht naast het fietspad langs de Westkapellestraat. “Nu is er nog niet veel te zien, maar de komende weken gaan we volop planten en zaaien en zal er een zee van bloemen ontstaan. Een maand geleden hebben we in de serre al gezaaid en die plantjes mogen bijna naar buiten”, zegt Jozefien. De deelnemers van de Bloemenzee kunnen een grote variatie aan bloemen verwachten. De jonge boerin kiest er bewust voor om een zo divers mogelijk aanbod aan bloemen te telen die hier buiten kunnen groeien en bloeien doorheen het seizoen. “Bij mij weet je waar je bloemen vandaan komen en hoe ze geteeld worden: zonder pesticiden en synthetische kunstmest. We laten de natuur z’n gang gaan en zetten in op biodiversiteit om een natuurlijke en gezonde omgeving te creëren voor onze pluktuin”, zegt de boerin. (MM)

Geïnteresseerden in een bloemenaandeel kunnen zich aanmelden via de website www.bloemenzee.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.