Na 50 jaar stopt Jan Lemeire als imker. “Ik ben intussen 85 jaar en ondervond dat ik niet meer attent genoeg was. Vorige zomer zat er een nest Aziatische hoornaars in een boom en die had ik niet gezien. Intussen hadden ze wel mijn bijen gedood”, legt Jan zijn beslissing uit. “Maar dat betekent niet dat ik me het lot van de bijen niet meer zal aantrekken. Integendeel, daarvoor heb ik als groene jongen een te grote liefde voor de natuur.”
Jan Lemeire woont sedert 1965 langs de Oude Brugseweg in Roksem. Hij is getrouwd met Ginette Van Nieuwenhove en de papa van Els, Johan en Bjorn. Zijn actieve beroepscarrière voltooide hij bij Proximus. “Ik begon nog bij RTT, dat dan Belgacom en uiteindelijk Proximus werd. Ik heb de computer weten opkomen en voelde dat aan als iets dat werd opgedrongen. Als tegenpool ben ik imker geworden”, vertelt Jan.
“Ik heb de computer weten opkomen en voelde dat aan als iets dat werd opgedrongen. Als tegenpool ben ik imker geworden”
“Ik leerde hoe je imker wordt via een boer in de Pompestraat. Nog op de ouderwetse manier. Van hem heb ik ook trucjes geleerd zoals hoe je een bij, die binnen zit, veilig naar buiten kan brengen. Met een geopend luciferdoosje. Daarmee kan je de bij vangen en in de natuur vrij laten. Zeker niet dood slaan, hoor”, legt Jan uit.
Jan startte als imker in 1973 met twee korven en stopt nu met zeven korven. “Eerst besloten Ginette en ik om niet meer te slingeren. De kinderen en kleinkinderen kwamen wel eens helpen, maar de interesse om met bijen te werken, was er niet. Intussen heb ik alle korven en materiaal om te slingeren van de hand gedaan. Bijen had ik niet meer, die waren gedood door de duivelse hoornaars.”
“Niet alleen de hoornaars zijn de vijand van onze bijtjes, ook ziektes zoals de varroa destructor. Die kan je wel bestrijden met verdamping van bepaald zuur. Je moet het wel op een niveau houden dat de bijen er tegen kunnen”, vertelt Jan, heel bezorgd voor de bijen. “Het bijenbestand is niet goed. Je hoort het overal. Imkers klagen er over, vooral in Limburg waar natuurlijk veel bomen in het voorjaar bloeien, zien de fruitkwekers een tekort aan bijen.”
Honing
Jan Lemeire is al vele jaren aangesloten bij de Koninklijke Vereniging De Vrije Bie en blijft dat ook. “We zien geregeld jonge mensen die starten als imker, maar het niet volhouden. Het is dan ook een intens werk en je moet de bijen goed in het oog houden. En dan ook de honing maken. Ik heb gelukkig nog een voorraadje en heb al contact met iemand die me later de lekkernij kan bezorgen.”
“Ik ben al heel mijn leven een groene jongen en blijf dat ook”
“Dat ik nu geen imker meer ben, betekent niet dat ik me het lot van de bijen niet meer aantrek. Integendeel. Ik ben al heel mijn leven een groene jongen en blijf dat ook”, lacht Jan. “In onze grote tuin zorg ik voor een grote variatie aan bloemen en bomen, waar de bijen hun nectar kunnen halen. Bloemen als de papaver, enkele Afrikaantjes en enkele dahlia’s zijn heel goed. De beste bomen voor de bijen zijn de wilg, de linde en natuurlijk de fruitbomen. Om de bijen extra te helpen, kweek ik de tetradium daniellii of de bijenboom. Die is er voor de bijen in het najaar. Wie dat wil, kan bij mij zo’n plantje krijgen.”
Meer rusten
Voor Jan Lemeire komt er nu veel tijd vrij. Maar vervelen zal hij zich niet. “Gezien mijn leeftijd zal ik nu wel meer rust nemen. Na de middag een siësta doen”, lacht Jan. “Verder zal ik me bezig houden met hout klieven, onze kippen verzorgen, rode biet en heel veel tomaten kweken.”
Jan wil niet dat zijn kennis over de natuur en meer bepaald de bijen verloren gaat. “Ik deel heel veel met mijn kinderen en kleinkinderen. Ook ga ik nog altijd naar de vergaderingen van de Vrije Bie. Verder ben ik veel bezig op de computer – die ik eerst haatte – waar ik forums volg over bijen.”
Wie meer te weten wil komen over de bijen is altijd welkom ten huize Lemeire. Jan vertelt nog altijd met even veel passie en liefde over de bijen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier