Internationale vogeltrekdagen in Zwin Natuur Park

© (Foto DM)
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

Op zaterdag 2 en zondag 3 oktober staat het Zwin Natuur Park in het teken van de Internationale Vogeltrekdagen. Als internationale luchthaven voor vogels sluit het Zwin Natuur Park zich hiermee aan bij het initiatief van Eurobirdwatch 2021. Tijdens het EuroBirdwatch-weekend tellen duizenden vogelaars in heel Europa de trekvogels op hun tocht richting het zuiden.

“Zwingidsen staan het hele weekend klaar om uitleg te geven over de vogeltrek, onder andere over welke vogels te zien zijn, waar ze vandaan komen of waarheen ze vliegen. Op de panoramatoren kan je de vogeltrek live meemaken onder de deskundige begeleiding van een Zwingids. In de voederhut geeft een gids het hele weekend van 10.30 tot 16.30 uur extra informatie over de vogels die aan de hut voedsel komen zoeken. Aan de ringhut worden tussen 10 en 12 uur vogels geringd. Ook de weekendwandelingen op zaterdag 2 oktober en zondag 3 oktober staan in het teken van de vogeltrek”, aldus directeur Ina De Wasch.

“In het najaar trekken heel wat vogels over het Zwin Natuur Park. Ze verlaten hun broedgebieden en vliegen naar het zuiden om er te overwinteren. Veel soorten houden even halt in het Zwin om bij te tanken. In het oog springende soorten zijn lepelaars en steltlopers zoals zilverplevier, bonte strandloper, rosse grutto en regenwulp. Twee keer per jaar stoppen die vogels in het Zwin om te rusten en voedsel te zoeken onderweg tussen hun broedgebieden en hun wintergebieden.

Begin oktober is een piekperiode voor heel wat soorten en onder de juiste weersomstandigheden kan sterke trek van overtrekkende vogels zoals spreeuwen en koperwieken worden waargenomen. Veel trekvogels gebruiken het Zwin als tijdelijke stopplaats. Arctische ganzen zoals kolganzen voegen zich bij de overwinterende watervogels. In het Zwin zijn in het totaal al ongeveer 350 vogelsoorten vastgesteld.

Alle activiteiten van de vogeltrekdagen zijn inbegrepen in de toegangsprijs tot het park. Op voorhand reserveren is nodig en kan via via zwin.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier