Om uiteenlopende redenen is de last die duiven veroorzaken een probleem dat om een goede oplossing vraagt. Hun uitwerpselen bevuilen de publieke ruimte en privé-eigendommen. De duivenoverlast is reëel. Dat is zo in Menen als in elke andere stad.
Schepen van Publieke Ruimte Patrick Roose: “Netheid is en blijft één van onze topprioriteiten. In het kader van de Leiewerken kwamen veel panden leeg te staan. Duiven hebben daar hun intrek genomen en er zich vermenigvuldigd. Nu de sloop van de panden start, willen we niet dat die duivenpopulaties verder uitdeinen. We hebben een oplossing gezocht en gevonden. Nu blijkt de oplossing die Menen aanreikt, uniek in West-Vlaanderen.”
Om het duivenbestand duurzaam terug te dringen zonder dieronvriendelijke methodes in te zetten, heeft Stad Menen er de wetenschap bijgehaald. Verdelging, roofvogels inzetten, chirurgische castratie, embryonale doding… kunnen de hedendaagse wetenschap niet meer overtuigen. Op advies van diezelfde wetenschap zal Stad Menen nu gebruikmaken van de R-12 korrel. Het gaat om een veterinair geneesmiddel dat de vruchtontwikkeling van de duif verstoort en dus geboortebeperking tot gevolg heeft. Belangrijk is dat de korrel geen impact heeft op mens, andere dieren of milieu en omkeerbaar is. De R-12 korrel werd eerder met succes gebruikt in Italiaanse steden en op elke plaatsen in België. Nu wordt de korrel dus voor het eerst gebruikt in de provincie West-Vlaanderen.
“Voor de realisatie werken we samen met Vets for City Pigeons uit Lummen,” zegt schepen Roose. “In maart 2021 starten we op twee locaties. We hebben de dierenartsen gevraagd om de inwoners van Menen te betrekken.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier