Iepers vestinglandschap in Ieper krijgt er vier volkstuinen bij

De verwerving van deze volkstuinen met een gezamenlijke oppervlakte van 1500 m² vormt een nieuw hoofdstuk voor het natuur- en groenbeleid langs de zuidkant van de binnenstad. © GF
Anton Peene Reporter

Met de recente aankoop van 4 bijkomende volkstuinen bevestigt het bestuur haar engagement rond de verdere opwaardering van het vestinglandschap. De verwerving van deze volkstuinen met een gezamenlijke oppervlakte van 1500 m² vormt een nieuw hoofdstuk voor het natuur- en groenbeleid langs de zuidkant van de binnenstad.

De verdere ontsluiting van de vestingen is één van de lopende elementen die in Ieper legislatuur-overschrijdend wordt aangepakt. Aanzet hiertoe is het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Vestinglandschap dat op 1 juni 2015 door de gemeenteraad definitief werd vastgesteld. Om de langetermijnvisie van het vestinglandschap te kunnen realiseren werd in dit RUP een verkooprecht op alle tuinpercelen langs de vestingen voorzien.

“Op die manier kan de stad bij het vrijkomen van een vestingtuin tussen de Majoorgracht en de Oudstrijderslaan beslissen om deze al dan niet te verwerven in functie van het opwaarderen van het vestinglandschap, het creëren van bijkomende landschappelijke variatie en het verhogen van de ecologische waarde van het gebied”, zegt Ives Goudeseune, schepen van Openbaar Domein en Gebouwen (Vooruit).

In 2018 werden het Hamiltonpark, het Ketelkwaad en het Majoorpad ingericht. Door de herlokalisatie van het voormalig groenpark en de aankoop van 14 percelen met volkstuintjes kon de stad het vestinglandschap destijds verder uitbreiden. Er kwam een evenementenplein en een natuurlijke speelzone die met elkaar verbonden werden via nieuwe wandelpaden, vlonderpaden en houten brugjes. Door de gezamenlijke aanpak van de Groendienst en de dienst Landschap gebeurt de omvorming van deze aangekochte volkstuinen op een gestructureerde en uniforme manier.

Waardevolle elementen

In eerste instantie wordt bekeken welke waardevolle elementen nog aanwezig zijn. Het kan gaan om interessante vegetatie zoals bomen, struiken, vaste planten of andere begroeiing. Vaak gaat het om specifieke siertuin- of kleinfruitsoorten. Waardevolle, interessante en bij voorkeur streekeigen vegetatie wordt maximaal behouden.

Philip Bolle, schepen van ruimtelijke planning (Vooruit): “Door het voorkooprecht uit te oefenen krijgt de stad kansen om het vestinglandschap te versterken, terwijl de verkoper een concurrentiële prijs krijgt voor het tuintje. Een fijne manier van werken voor beide partijen.”

Langetermijnvisie

Anderzijds worden ook de aanwezige padenstructuur, verharding en constructies in kaart gebracht. Op basis van deze elementen werken de diensten een plan van aanpak en visie uit waarna de verworven zone het nodige beheerwerk krijgt. Overbodige verharding en constructies worden verwijderd, te behouden vegetatie wordt vrijgesteld en nieuwe aanplantingen fleuren de voormalige vestingtuinen op. Deze aanpak zorgt ervoor dat het vestinglandschap nog aantrekkelijker wordt voor alle gebruikers en versterkt de waarde als klimaatrobuust stedelijk groengebied.

“Met deze aankoop bevestigt het stadsbestuur haar ambities rond het vestinglandschap. Het geïntegreerd beheerplan voor de vestingen, dat momenteel in voorbereiding is, zal deze langetermijnvisie op basis van een uitgebreid studietraject voor de komende decennia verankeren”, geeft Valentijn Despeghel, schepen van Natuur (Vooruit) nog mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier