Grote Vogelweekend van Natuurpunt breekt records, bijna 12.000 West-Vlamingen telden mee

De Turkse tortel eindigde op de vijfde plaats van meest getelde vogels tijdens het vogelweekend van Natuurpunt.© AN
De Turkse tortel eindigde op de vijfde plaats van meest getelde vogels tijdens het vogelweekend van Natuurpunt.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Nooit eerder telden zoveel vogeltellers mee tijdens Het Grote Vogelweekend. Exact 66.524 mensen sloegen aan het tellen, waarvan 11.815 in West-Vlaanderen. Hiermee werd het record van vorig jaar (44.672) helemaal verpulverd. In onze provincie werden in 7.102 tuinen 218.705 vogels geteld. Tellers spotten vooral huismussen, kauwen en koolmezen.

In de provincie West-Vlaanderen werden volgens de voorlopige cijfers door 11.815 tellers in 7.102 tuinen 218.705 vogels geteld tijdens het Grote Vogelweekend dat Natuurpunt afgelopen weekend organiseerde. Gemiddeld zaten er per tuin 23 vogels van zeven verschillende soorten. Huismus, kauw en koolmees bepalen in onze provincie de top drie. De algemene top drie voor het hele land wordt gevormd door de huismus, koolmees en vink.

“Het landelijke West-Vlaanderen biedt duidelijk nog iets meer ruimte voor soorten zoals de Turkse tortel, die er een vijfde plaats haalt. Samen met Brussel is West-Vlaanderen de enige provincie waar de spreeuw de top 10 haalt”, klinkt het bij Natuurpunt.

Huismus op een

“We zijn blij dat de huismus opnieuw de eerste plek heeft veroverd en blijven hopen dat ze het ook als broedvogel beter gaat doen. Dat kan, als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt en schuil- en broedplaatsen voorziet”, zegt Gerald Driessens, vogelexpert van Natuurpunt.

“Het was al van 2017 geleden dat de huismus nog op de eerste plaats stond. Hiermee heeft ze de koolmees van zijn troon gestoten. De vink verrast enigszins met zijn derde plaats want de grote groepen vinken zitten momenteel toch vooral in hun natuurlijke habitat. (Vinken zijn trekvogels die op dit moment normaal niet in ons land verblijven red.) Daarmee houdt ze de kauw uit de top drie.”

Meer tellingen, maar minder vogels

Met gemiddeld 23 vogels van zeven soorten per tuin blijft het aantal vogels gelijk, maar verliezen we één soort tegenover vorig jaar. In 2019 waren er namelijk 23 vogels van acht soorten per tuin. De tuinvogeltelling zegt niets over de populatietrends van die soorten op nationale of Europese schaal.

“We meten uitsluitend hoeveel vogels er op dat moment naar onze tuinen afzakken en dat is vooral weer- en voedselgerelateerd. Zaterdagochtend was het vochtig en zacht, zondag droog en koud. Deze winter zitten er weinig grote concentraties tuinvogels of zijn er geen invasies van wintervogels uit het noorden.”

“Het is sowieso interessant om de volledige data nu verder te gaan analyseren met bijzondere aandacht voor enkele van onze standvogels”, zegt Gerald Driessens. “We zijn enorm benieuwd naar de verdere opmars van de putter want die zaten er de afgelopen maanden meer dan de huidige generatie vogelkijkers ooit heeft meegemaakt.”

Natuurpunt is enorm benieuwd naar de verdere opmars van de putter (midden).© AN
Natuurpunt is enorm benieuwd naar de verdere opmars van de putter (midden).© AN

En de merel?

De cijfers zijn nog niet volledig, maar we kunnen toch al wat merelhoop geven. Na de dramatische achteruitgang als gevolg van het usutuvirus zagen we vorig jaar een licht herstel en zat de merel in 76 procent van de tuinen (in 72 procent in 2019). Dat herstel zet zich dit jaar gelukkig door, ze waren aanwezig in 77 procent van de getelde tuinen. In het eindrapport, dat eind deze maand verschijnt, volgt een grondigere analyse.

Impact van corona?

Was het de impact van corona die de ogen geopend heeft voor de natuur? Daar lijkt het volgens Natuurpunt alvast op. Nooit steeg het ledenaantal van Natuurpunt en de verkoop van vogelvoer zo sterk in één jaar tijd. Die interesse bevestigt zich nu in het aantal deelnemers aan Het Grote Vogelweekend. “Van 44.000 naar meer dan 66.000 tellers is een ware opsteker en dat geeft ons hoop dat we samen veel meer kunnen doen dan we soms denken”, klinkt het.

“Mensen willen kunnen ademen en beseffen meer dan ooit wat het belang is een goede gezondheid. Met een kleine inspanning kan je tuin dat stukje natuur zijn waar je zo instapt. Natuurlijkere tuinen kunnen een wezenlijk verschil maken voor onze biodiversiteit. Daar moeten we allemaal mee aan de slag.”

Top 10 provincie West-Vlaanderen

  1. Huismus
  2. Kauw
  3. Koolmees
  4. Vink
  5. Turkse tortel
  6. Merel
  7. Houtduif
  8. Pimpelmees
  9. Spreeuw
  10. Roodborst

De definitieve resultaten verschijnen eind deze maand in een uitgebreider rapport. Tellers kunnen hun gegevens nog doorgeven tot het einde van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier