Gemeente probeert weer 112 populieren te kappen, boomactivist opnieuw in beroep

Redactie KW

Boomactivist Ivan De Clerck schakelt dit keer een advocaat in voor een beroepschrift tegen een nieuwe poging van het Alveringems gemeentebestuur om de populieren in de Groenedreef te kappen. Maar de burgemeester is vastberaden: “Deze procedures leiden hoogstens tot uitstel.”

De provincie weigerde vorig jaar de kapvergunning voor de 112 hoogstampopulieren in de Alveringemse Groenedreef na een beroepsprocedure van de Brugse boomactivist Ivan De Clerck . De gemeente wou de populieren vervangen door 26 winterlindes.

Zoals aangekondigd vaardigt het gemeentebestuur van Alveringem nu een nieuwe kapvergunning uit, en tekent de vzw ‘Bescherm Bomen en Natuur’ van De Clerck weer beroep aan. “De gemeente Alveringem blijft koppig vasthouden aan haar ideeën en wil deze populieren weg”, aldus De Clerck.

“Wij lieten een rapport opmaken door een gecertificeerde bomenspecialist. De kerngezonde landschapsbepalende populieren zijn 30 jaar oud en bevinden zich in een jonge levensfase. Ze kunnen zeker nog 50 tot 100 jaar verder hun functie vervullen, afhankelijk van het toegepaste beheer.”

Elke boom telt

De gemeente legt de oorzaak van de scheuren in het wegdek bij de boomwortels, maar volgens De Clerck zijn ze te wijten aan zwaar verkeer. “West-Vlaanderen is de bosarmste regio van Europa en de streek van Alveringem is nog bosarmer dan de rest van de provincie, dus elke boom telt. We laten het beroepschrift dit keer opmaken door een advocaat en spelen het harder: als we verliezen bij de provincie, gaan we naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen”, zegt De Clerck.

Gerard Liefooghe, burgemeester van Alveringem (Gemeentebelangen/CD&V) is geduldig. “Wij hebben tijd. Als we weer een foutje begaan hebben in de procedure, gaan we dat corrigeren. Deze procedures leiden hoogstens tot uitstel.” (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.