Eerste geval van blauwtong in West-Vlaanderen: schaap van hobbykweker in Gits getroffen door virus

Themabeeld. © iStock
Redactie KW

Bij een schaap in Gits heeft het FAVV het blauwtongvirus vastgesteld. Het gaat om het eerste West-Vlaamse geval. Dat virus treft herkauwers en is vooral in Nederland, Limburg en de Antwerpse Kempen aan een forse opmars bezig. Voor de mens is voor alle duidelijkheid geen gevaar.

Het blauwtongvirus dook in september vorig jaar op in Nederland, voor het eerst sinds 2009. Daarna verspreidde het virus zich snel. In november stond de teller op meer dan vijfduizend getroffen bedrijven. Na de winter dook het virus opnieuw op. In ons land staat de teller nu op zowat 200 besmettingen. Getroffen dieren worden lusteloos, eten en drinken amper en hebben een gezwollen blauwe tong. Ze kunnen uiteindelijk ook sterven aan de ziekte.

West-Vlaanderen bleef lange tijd gespaard, maar daar is nu verandering in gekomen. “Vrijdag merkte een hobbykweker uit Gits, die drie schapen heeft, dat een van z’n dieren ziek was”, legt burgemeester Frederik Demeyere (CD&V) uit. “Er werd bloed afgenomen en maandag stelde het FAVV vast dat het om blauwtong ging. Dinsdag werd Hooglede toegevoegd aan de verspreidingskaart van Sciensano, waardoor de gemeente nu het enige vlekje is in onze provincie. De dieren zitten vanzelfsprekend in quarantaine.”

Lokaal?

Volgens de burgemeester is het gevaar voor verdere verspreiding relatief klein. “In tegenstelling tot bij pakweg vogelgriep wordt er geen perimeter of dergelijke ingesteld, want de ziekte wordt verspreid door een soort muggetje in de stallen. En dat muggetje zal geen drie kilometer vliegen naar een volgende kweker, dus het probleem zal wellicht lokaal blijven. Anderzijds hebben de meeste grotere West-Vlaamse kwekers hun kuddes inmiddels ingeënt. Maar waakzaamheid is geboden, want net als bij corona kan de situatie veranderen.” (SV)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier