Boswachters zien toiletprobleem in hun bossen

© Geinz
© Geinz
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Chef Nieuws

De coronacrisis laat zich voelen in onze bossen. De West-Vlaming trekt massaal naar de natuur, maar door de sluiting van de horeca is er zelden een toilet te vinden in de buurt. Het gevolg: meer wildplassers en zelfs -kakkers.

“Meer en meer mensen vragen naar een toilet in het bos”, zegt Koen Maertens, boswachter in Torhout, Lichtervelde, Koekelare en Zedelgem, die de laatste weken steeds meer toiletpapier aantreft in het bos. “Er circuleert ondertussen zelfs een grap onder boswachters: ook al is een boom rond, sinds corona weten we wat de achterkant van de boom is. Namelijk daar waar we een drol of toiletpapier vinden”, lacht hij.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Heel grappig vindt de boswachter het nochtans niet. Is het dan zo erg dat mensen hun behoefte doen in het bos? Doen de dieren dat ook niet? “Als iedereen op dezelfde plaats zijn gevoeg doet, dan wordt dat een stinkboel”, zegt hij. “Bovendien is lang niet al het wc-papier biologisch afbreekbaar. Maar het ergst zijn de mensen die hun drol – of die van de hond – in een zakje steken en die wegslingeren, het bos in. Het is de taak van elke bezoeker van het bos om zijn afval mee naar huis te nemen.” Ook als daar een geurtje aan zit, dus.

De politie houdt alvast een extra oogje in het zeil, onder meer in het Torhoutse Wijnendalebos. “Al werd er tot nu toe echter nog geen enkel proces-verbaal uitgeschreven”, zegt burgemeester Kristof Audenaert (CD&V). “We proberen altijd op de eerste plaats te sensibiliseren, beter dan direct met een boete te zwaaien.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.