Ben jij een hobbytuinier met een hart voor de natuur? Word Tuinranger

Van de 322 aanvragen zijn er tot nu toe 155 tuinbezoeken volledig afgewerkt, 167 tuinen staan op de wachtlijst © Mario Craeynest Mario Craeynest
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Op vandaag telt Kortrijk 10 tuinrangers die op een jaar tijd maar liefst 155 tuinbezoeken aflegden en adviezen opmaakten om inwoners te helpen hun tuin om te toveren tot een groen en biodivers paradijs. Op 9 juli organiseert de stad een infomoment voor nieuwe tuinrangers om het team extra te versterken.

Om beter te kunnen inspelen op de grote vraag tuinbezoeken van de Tuincoach, stapte Kortrijk in 2023 mee in de Vlaamse variant ‘Tuinrangers’. Na een opleiding bij Inverde, het opleidingscentrum van Natuur en Bos, heeft Kortrijk nu tien enthousiaste en geëngageerde tuinrangers: Mike Vandoorn, Sammy Sanders, Claude Cottyn, Sarie Bossche, Jan Vlieghe, Gerd Vandendriessche, Jan Debaillie, An Vandewalle, Els Deprez en Gunther Debaerdemaeker.

“Al bijna 350 Kortrijkzanen kregen sinds 2020 het bezoek van een Tuincoach of Tuinranger, om hun tuinen te helpen omvormen tot natuurrijke en biodiverse paradijsjes. Het zou mooi zijn mocht ons team van 10 enthousiaste tuinrangers versterking krijgen om zo verder mee het verschil te maken voor natuur en biodiversiteit in onze stad”, zegt Bert Herrewyn, schepen van Natuur, Klimaat en Biodiversiteit.

Wat doet een tuinranger?

Een Tuinranger geeft laagdrempelig gratis tuinadvies bij mensen die hun tuin natuurvriendelijker willen inrichten. Samen ga je op ontdekking, op zoek naar het verborgen leven in de tuin. Vervolgens geeft de Tuinranger concrete tips en gratis tuinadvies op maat rond tuinbiotopen, tuinproblemen en hulp voor specifieke diersoorten.

“In Kortrijk is 12% van de oppervlakte tuin. Hiermee zitten we ver boven het Vlaamse gemiddelde van 8%. Het is zelfs meer dan het gemiddelde aandeel bos in Vlaanderen. Wetende dat veel tuinen vandaag maar weinig ecologisch ingericht zijn, schuilt daar dus nog een enorm potentieel. Het groot aantal aanvragen toont de bereidwilligheid van de burger om aan een natuurrijke en biodiverse stad bij te dragen”, aldus Herrewyn.

Wil je het tuinranger team versterken? Op 9 juli om 19.30 uur is een infomoment gepland voor nieuwe tuinrangers in het dakcafé in het stadhuis. Inschrijven kan via www.tuinrangers.be/word-tuinranger#infomomenten.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier