17 ooievaarsjongen uit zeven nesten geringd in het Zwin Natuur Park in Knokke

Er werden dit jaar 17 ooievaarsjongen geringd in het Zwin Natuur Park. (foto DM)
Er werden dit jaar 17 ooievaarsjongen geringd in het Zwin Natuur Park. (foto DM)
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

“Op negen nesten in ons Zwin Natuur Park in Knokke zitten minstens 19 jongen, wat meer is dan vorig jaar. Vorig jaar ringden we elf jongen op de dag van het ooievaarsringen, erna nog twee: dus dertien in totaal. Dit jaar ringden we 17 ooievaarsjongen”, vertelt directeur Ina De Wasch.

“Op twee nesten bevinden er zich nog jongen die nu nog te klein zijn om te ringen en die het Zwin Natuur Park later nog zal voorzien van een ring.”

Jongen goed standgehouden

“Ondanks het slecht voorjaar met een kille lente, hebben de jongen in het Zwin toch goed standgehouden. Jonge ooievaarskuikens zijn immers erg gevoelig aan de weersomstandigheden en erg kwetsbaar in hun eerste levensweken. Dat het aantal ooievaarsjongen een stuk hoger ligt dan het voorbije jaar, is dan ook goed nieuws voor het Zwin Natuur Park”, weet directeur Ina De Wasch.

“Het ringwerk maakt deel uit van het wetenschappelijk onderzoek over de vogeltrek van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Het Zwin Natuur Park werkt nauw samen met het Instituut, en een belangrijk deel van die samenwerking heeft betrekking op het onderzoek naar de Zwin-ooievaars.”

Speciale, grote ringen

“Op de ring staat een uniek nummer. Voor de ooievaars worden speciale, grote ringen gebruikt. De code op de ring kan worden afgelezen met behulp van een verrekijker of telescoop. Daardoor is de kans dat geringde ooievaars worden gemeld veel groter dan bij de meeste andere soorten.

De hele zomer lang zijn er extra activiteiten tijdens ‘Zomer in het Zwin’

Tot en met 2020 werden hier al 204 jonge ooievaars op hun nest geringd. Dat leverde al honderden terugmeldingen op in binnen- en buitenland, de verste in Algerije.

Aan de hand van de ringgegevens kon het Zwin Natuur Park vaststellen dat dit jaar twee jonge ooievaars, die de voorbije jaren als kuiken in het Zwin Natuur Park werden geringd, zich als broedvogel in het Park hebben gevestigd.

20 abonnees kregen uitnodiging

“Omdat we vijf jaar bestaan en naar aanleiding daarvan de Zwinabonnees extra willen verwennen, werden er vandaag 20 abonnees uitgenodigd om het ooievaarsringen bij te wonen. Daarnaast organiseren we donderdagavond 11 juni speciaal een wandeling voor abonnees met een hapje en een drankje”, aldus Ina Dewasch.

“De hele zomer lang zijn er extra activiteiten tijdens ‘Zomer in het Zwin’ en zet het Zwin Natuur Park de ooievaars extra in de kijker. Een Zwingids geeft aan de ooievaarstoren uitleg over deze Zwinbewoners en hun nesten in het park. Vanop de ooievaarstoren kan je zo in hun nesten kijken en kom je héél dicht bij de ooievaars, zonder ze te storen uiteraard.”

Kijk voor alle activiteiten op zwin.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.