Martine vindt toevallig dozen met cavia’s in gracht: “Diertjes zouden dit niet overleefd hebben”

Redactie KW

Het begon met een wandeltocht met enkele vrijwilligers van het voormalige asiel en het eindigde met een redding van 11 cavia’s. Martine Verstraete: “Het was puur toeval dat we die diertjes vonden. Anders kon het helemaal anders zijn afgelopen. Een ronduit crapuleuze daad.”

“Samen met enkele mensen die zich vroeger eindeloos hebben ingezet voor het asiel De Grensstreek, trokken we richting Gullegem om er in de streek van Bosbolletra te gaan wandelen met de honden”, vertelt Martine Verstraete. Ze stond tot vorig jaar mee aan het roer stond van dierenasiel De Grensstreek. De wandeltocht moest dienen om enkele oude verhalen en quotes opnieuw boven te halen, maar eindigde compleet anders.

Moeder met 4 jongen

“De wegen daar zijn redelijk smal, dus verschillende keren moesten we in de graskant even wachten zodat een wagen voorbij kon rijden.” Toen Martine met haar hond aan de leiband opnieuw in de graskant plaatsnam ter hoogte van het kruispunt met de Daalstraat, trok een bijzonder detail haar aandacht. “Mijn hond begon te blaffen en trok me bijna de gracht in. Het is toen dat ik daar 2 dozen zag liggen. Ik hoorde ook een krabbend geluid uit de dozen komen. Al snel had ik door dat er dieren in zaten.”

Martine aarzelde niet. Ze dook de gracht in om de dozen te openen, met een gruwelijk resultaat. “In de dozen zaten cavia’s, waaronder zelfs een moeder met 4 jongen”. Martine kan haar afgrijzen niet verbergen wanneer ze over de vondst spreekt. “Het is meer dan duidelijk dat iemand die dozen met cavia’s daar had gedumpt.”

Naar gespecialiseerd asiel

“Mochten we daar niet per toeval voorbij zijn gekomen, dan zouden de diertjes dit niet hebben overleefd. We trokken door de volledige gracht en konden in totaal 11 diertjes redden. Ik denk niet dat we ze allemaal hebben gevonden. Ondertussen zijn we al teruggekeerd om verder te zoeken, helaas zonder resultaat.”

Martine belde de politie die op hun beurt het nieuwe asiel De Knuffelpootjes verwittigde. “We wilden al langer samenwerken met onze opvolgers. Alleen had ik niet gedacht dat we het op die manier zouden moeten doen”, sluit Martine af. “Ze kwamen de cavia’s ophalen en hebben ze van de nodige zorgen voorzien. Ze hebben ondertussen ook een meer gespecialiseerd asiel gebeld om hen verder over de diertjes te ontfermen. Ik hoop dat we de daders kunnen vinden zodat ze zich zullen moeten verantwoorden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.