‘Laat me niet vallen’: nieuwe campagne tegen zwerfvuil

De campagne bestaat uit vier verschillende affiches. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

‘Verlaat met niet, laat me niet vallen!’ Dat is de slogan van de nieuwe campagne waarmee Stad Brugge oproept om geen afval achter te laten in de Brugse parken, pleintjes en bossen. “Wie toch nog betrapt wordt op sluikstorten zal als sanctie ook het opruimen van afval opgelegd kunnen krijgen”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

De stad Brugge maakte al vele jaren werk van het bestrijden van afval op het openbaar domein. En dat mag ook wel wat kosten, stipt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open VLD) aan. “Er gaat jaarlijks 3,6 miljoen euro uit de stadskas naar het netjes houden van de stad. Dus zowel voor het opruimen van zwerfvuil als naar het legen van de vuilnisbakken”, stelt Van Volcem.

Vier affiches

“De medewerkers van onze cluster openbaar domein/stadsreiniging doen heel hard hun best om de stad proper te houden en om het de burgers gemakkelijk te houden hun afval correct te deponeren. We vragen dan ook aan de Bruggelingen en bezoekers om, bijvoorbeeld bij een picknick, geen afval achter te laten in de parken of op de pleinen. Met deze campagne willen we nog een extra duwtje geven zodat mensen niet zomaar hun afval op het openbaar domein achterlaten.”

De campagne bestaat uit vier verschillende affiches met telkens de slogan Verlaat met niet, laat me niet alleen. Er zijn affiches met een mondmasker, een plastic fles, een sigaret en een bananenschil. “De gouden regel, die we met deze campagne willen onder de aandacht brengen, is dus: wat je meebrengt, gooi je in de vuilnisbak of neem je terug mee als je weggaat”, zegt schepen van Preventie Mathijs Goderis (Vooruit).

Overlast afgenomen

De nieuwe campagne wordt ook ondersteund door de Lokale Politie, die op de gevoelige plaatsen gericht toezicht organiseert. “De overlast en zwerfvuil in de parken, zoals in het Minnewaterpark, waar we nu staan, is toch wel afgenomen in vergelijking met de periode van voor de zomervakantie, toen de horeca nog niet of slechts beperkt geopend was”, geeft hoofdcommissaris Yves Rotty aan.

“Dat heeft te maken met het feit dat de jongeren, die in groten getale naar de parken afzakten, door de versoepelde coronamaatregelen, andere activiteiten hebben maar natuurlijk ook wel met het politioneel toezicht en de sancties.”

Alternatieve sanctie

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) wijst ten slotte op een wijziging van het kaderreglement gemeentelijke administratieve sancties, die komende maandag ter goedkeuring voorligt op de gemeenteraad.

“Concreet komt het erop neer dat de gemeenschapsdienst, zoals bijvoorbeeld het meewerken met de reinigingsdiensten, als alternatieve maatregel voor een geldboete wordt opgenomen in het kaderreglement GAS Brugge”, stelt De fauw.

“De sanctionerend ambtenaar zal dus niet enkel een administratieve geldboete, maar ook een alternatieve maatregel van bemiddeling of gemeenschapsdienst kunnen opleggen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier