Kunstwerk met nurdles moet vervuiling aankaarten

Tim Corbesier, bezieler van de PSL en vrijwilliger bij het kernteam Carine Van Loocke.© Jeffrey Roos
Tim Corbesier, bezieler van de PSL en vrijwilliger bij het kernteam Carine Van Loocke.© Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Dinsdagavond ruimden acht leden van de Proper Strand Lopers op een uur tijd bijna 3.000 zogenaamde nurdles op het Klein Strand in Oostende. Het gaat om kleine stukjes plastic die een grote bedreiging vormen voor het zeeleven. “Jaarlijks komen er tonnen nurdles in onze zeeën.”

Nurdles worden gezien als een van de grootste bedreigingen van onze oceanen. Het zijn kleine stukjes plastic, variërend in grootte van enkele millimeters tot microscopisch klein. Nurdles worden vooral gebruikt als grondstof voor producten in plastic.

Miljarden kilo’s worden jaarlijks verscheept langs onze zeeën naar fabrieken over de hele wereld en laat dat nu net het grote probleem vormen. Lekkages in containers of in de bigbags waarin ze meestal vervoerd worden zorgen ervoor dat ze in onze natuur terecht komen en dat heeft grote gevolgen. En het gaat hier niet alleen over de lekkages op boten, maar ook aan land.

Meest voorkomende zwerfvuil

“Het is tijdens dat transport dat de meeste nurdles in zee terecht komen”, vertelt bezieler van de Proper Strand Lopers Tim Corbisier. “Ze kunnen even goed in ons rioolstelsel terecht gekomen zijn terwijl ze over land vervoerd werden, om uiteindelijk in zee te belanden. Nurdles zijn eigenlijk de bouwstenen van alle plastics en spoelen overal ter wereld aan op de stranden. Ze staan op nummer 1 wat betreft het meest voorkomend type zwerfvuil.”

“Het is het type zwerfvuil dat niets met de consument te maken heeft. Het is echter wel bedoeld om producten voor de consument te vervaardigen, maar de consument heeft er geen schuld aan dat het in onze natuur terecht komt. Kijk, plastic is heel gemakkelijk en goedkoop te produceren. Dan vind ik het erg dat men nog niet eens de moeite kan doen om ze op een deftige manier te transporteren, zonder dat het milieu gevaar loopt. We proberen met de Proper Strand Lopers de consument te sensibiliseren om afval op te ruimen, maar door dergelijke handelingen van de producent lijkt ons werk een maat voor niets te zijn.”

Meting

De Proper Strand Lopers willen nu het aantal nurdles tellen om zo een meting te doen hoeveel er precies liggen. “Het opruimen van de nurdles laat ons toe een nulpuntmeting uit te voeren op een later tijdsstip”, vervolgt Corbisier. “Op die manier kunnen we inschatten hoeveel vervuiling met deze mini plastics er periodiek bijkomt. We zullen vervolgens deze meting doorgeven aan ‘The Global Nurdle Hunt’, die de problematiek wereldwijd in kaart probeert te brengen.”

Het toerisme van de paasvakantie maakt het zoeken naar nurdles echter niet gemakkelijk. “Vorige week lagen de nurdles, na het springtij, mooi op de vloedlijn en waren ze met het blote oog goed zichtbaar. Door het toerisme op het strand worden ze vertrappeld en dieper het zand ingeduwd. Dat maakt er de zoektocht niet gemakkelijker op”, aldus Corbisier.

Nieuwe reis

De Proper Strand Lopers willen meteen de gelegenheid aangrijpen om de bevoegde diensten aan te sporen nadrukkelijker te controleren hoe dergelijke transporten van nurdles verlopen. “Wordt daarop beboet? Wordt dit gehandhaafd? Hoeveel toezicht is er daarop? Het zijn allemaal vragen die we graag beantwoord zien”, besluit Tim.

Met acht mensen van de Proper Strand Lopers werden maar liefst 2.700 nurdles verzameld in amper een uur tijd. De geruimde nurdles zullen een nieuwe reis maken en bijdragen aan de bewustwording via kunst. Ze zullen binnenkort deel uitmaken van een kunstwerk van Maarten Vanden Eynde dat zal worden tentoongesteld in Mu.ZEE later dit jaar. (JRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.