Koksijde graaft in 1989 aangespoelde potvis op om het skelet tentoon te stellen

Redactie KW

De resultaten van een sleufonderzoek vorig jaar tonen aan dat de botten nog sterk genoeg zijn om het skelet van ‘Valentijn’ te reconstrueren.


Vorig jaar liet Koksijde een sleufonderzoek uitvoeren waarbij een onderdeel van het skelet onderzocht werd om de haalbaarheid van de eventuele reconstructie van het skelet na te gaan. “De botten die naar de faculteit Diergeneeskunde werden overgebracht, blijken in goede staat om te verwerken tot een te exposeren skelet. In hoeverre het skelet reconstructie zal nodig hebben, daar kan uiteraard slechts uitspraak over gedaan worden op het moment dat het volledig skelet is opgegraven”, aldus de firma Zephyr die het onderzoek uitvoerde in samenwerking met de universiteit van Gent.

Koksijde graaft in 1989 aangespoelde potvis op om het skelet tentoon te stellen


Volgend jaar zou het volledige skelet opgegraven en naar Gent worden gebracht voor de verwerking en eventuele reconstructie. “Het is onze bedoeling om het skelet daarna tentoon te stellen in ons Navigo Nationaal Visserijmuseum”, aldus burgemeester Marc Vanden Bussche.

Valentijn van Sint-André, 17 meter lang en 40 ton zwaar, spoelde op 12 februari 1989 aan en werd begraven naast de abdijhoeve Ten Bogaerde. Valentijn van Sint-André is de enige van de gestrande potvissen die niet in het vilbeluik eindigde, maar een waardig graf kreeg.

(BELGA – Foto’s EDK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.