Jonge beer Byara verhuist binnenkort naar De Zonnegloed in Oostvleteren

Beertje Byara.© gf
Beertje Byara.© gf
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Dierenopvangcentrum De Zonnegloed, het opvangcentrum voor mishandelde en verwaarloosde wilde dieren in Oostvleteren zal in de toekomst onderdak bieden aan een jong weesbeertje Byara.

In De Zonnegloed verblijven meer dan 135 dierensoorten, dat zijn ongeveer 400 geredde dieren. “De organisatie Bears in Mind uit Nederland klopte bij ons aan met de vraag of we nog een plek hadden voor het weesbeertje Byara. Onze werking is blijkbaar in Europa al wat beter gekend. In het verleden werkten we al eens samen met Bears in Mind voor de redding van onze eerste beren Arda en Helena. Dieren die bij ons een nieuwe thuis krijgen, geven wij de mogelijkheid om voor altijd te blijven. We willen niet hebben dat dieren na al die ellende dan toch nog van de ene plek naar de andere plek moeten verhuizen”, zegt verantwoordelijke Karel Ackaert.

Quarantaine

Beertje Byara is een meisje en geboren in april 2019. Als klein beertje werd Byara gevonden in een bos nabij Moermansk in Rusland. Ze werd door mensen meegenomen naar hun huis. “Waarschijnlijk waren dat stropers. Ze werd meer dan een jaar in een kamer gehouden als huisdier. Veel gepoetst werd er niet in die kamer, want het beertje leefde in haar eigen uitwerpselen. Ze werd gelukkig in beslag genomen en tijdelijk overgebracht naar een dierenasiel voor honden en katten en daarna naar een opvangcentrum voor beren. Daar proberen ze om de dieren terug te rehabiliteren en vrij te laten in het wild. Jammer genoeg was Byara veel te vertrouwd geraakt met mensen en had ze dus geen schrik meer. Zo’n beer kan jammer genoeg niet meer vrijgelaten worden”, vertelt Karel.

Na een quarantaineperiode kan Byara onze drie beren gaan vergezellen, ver weg van haar verschrikkelijke verleden

“Met hulp van Bears In Mind kon het Natuurhulpcentrum en De Zonnegloed een reddingsactie opstarten om Byara tot in België te krijgen.” Momenteel verblijft Byara in quarantaine bij het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. “Ze moet daar eerst getest worden op ziektes. Ondertussen wordt er ook gewacht op de nodige documenten. Na een quarantaineperiode van ongeveer 1 maand kan Byara onze drie beren gaan vergezellen, ver weg van haar verschrikkelijke verleden. We hopen eind mei, maar we zijn er nu al klaar voor. Byara is levendig en gezond, maar ze is zeer klein. Dat komt waarschijnlijk door verkeerde voeding. Blijkbaar kreeg ze daar koekjes en zoetigheid, want nu wil ze geen groenten eten. Ze zal terug moeten leren eten als een echte beer.”

Groter berenverblijf

Momenteel verblijven de beren Berros, Uli en Mimi al in De Zonnegloed. “We hebben in het verleden al wat samenvoegingen gedaan met beren, dus dit gaan we hier zeker met Byara ook proberen zodat ze uiteindelijk in de groep kan leven. Dit kan wel een lange weg worden. Hoewel je nooit op voorhand weet hoe het zal verlopen. De gouden regel is stap voor stap en met alle voorzichtigheid. Het zijn geen cavia’s die je samen zet en tussenkomt als er problemen zijn. Zover zullen we het niet laten komen. De beren kunnen elkaar eerst leren kennen op een veilige afstand en daaruit kan je al veel zien, bijvoorbeeld of er een positieve interesse is. Het is zeker dat Byara van de eerste dag omringd zal worden door de liefde van onze verzorgers. Ze zal kunnen genieten van een warm nest en van een buitenplein met gras onder haar pootjes, bomen om in te klimmen en water om in te spelen en zich te wassen.

Minder inkomsten door corona

Het dierenopvangcentrum in Oostvleteren kijkt er naar uit om beertje Byara op te vangen. “We hebben een binnenverblijf met 5 onderverdelingen en ook ons berenbos is voorzien op nog meer beren, dus de kleine Byara kan er zeker nog bij. We hebben natuurlijk nog dromen en dat is een groter berenbos. Jammer genoeg hebben beren enorm nood aan opvangplekken. Het wordt elke dag duidelijker dat het werk dat De Zonnegloed doet steeds noodzakelijker wordt”, zegt Karel. “We willen dit weesbeertje Byara helpen, maar ook andere beren. Door corona zijn de inkomsten van de stichting echter behoorlijk teruggelopen en daarom vragen we de hulp van alle Vlamingen. Via donaties of eigen acties kan geld ingezameld worden. Elke euro brengt de beren dichterbij een onbezorgd leven.” Wil jij de beren helpen naar een beter bestaan in het berenbos? Doneren kan via www.dezonnegloed.be

Uitbreiding?

Door de coronacrisis en de strengere dierentuinregelgeving staan er nog veel dieren op de lijst om op te vangen. “Eigenlijk zouden we moeten kunnen uitbreiden… We hebben onlangs 8 neusberen opgevangen, ook een prevost eekhoorn en er komen er nog. Daarnaast komen er ook nog verschillende boeroendoek eekhoorns. Vorige week waren er 4 kroonvogels en deze week komen er nog 2 manenschapen. Er staan nog onder andere prairiehonden, alpenmarmotten en torenvalkjes te wachten”, aldus Karel. “Door de coronacrisis zijn veel parken, net als wij, in de problemen gekomen. Gelukkig zijn er veel sympathisanten die ons gesteund hebben en hebben we onze werking kunnen verderzetten en ook de opvang van gedumpte dieren. Daarvoor zijn we zo dankbaar. Maar ook door de strengere dierentuin wetgevingen zijn er verschillende parken die hun deuren moeten sluiten. Momenteel zijn er verschillende parken in en rond Polen die gesloten werden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier