Vrijdag storm boven Noordzee met windstoten tot 130 km/u: “Veranker alles wat los zit”

Het zal er vooral tussen vrijdagmiddag en zaterdag hevig aan toegaan. © BELGA

Het waait nu al stevig en dat zal er allesbehalve beter op worden. Tussen vrijdagmiddag en zaterdag om middernacht verwacht het KMI een storm tot zware storm boven de Belgische Noordzee. Dat meldt weerman David Dehenauw.

De storm zou gepaard kunnen gaan met rukwinden over de noordwestelijke landshelft tussen 100 en 130 km/u. Daarom zouden sommige provincies opgeschaald worden naar code oranje. De storm, die een kracht van 9 à 10 Beaufort zou kunnen halen, zou ook gepaard kunnen gaan met schade, waarschuwt de weerman.

Momenteel heeft het KMI code geel afgekondigd voor woensdagavond 21 uur tot en met vrijdagochtend 2 uur voor heel het land. In de loop van vrijdagnamiddag zou dat voor sommige provincies in het noordwesten van het land en de kust dus kunnen worden opgeschaald naar code oranje.

Veranker wat los zit

“In het meest optimistische scenario verwachten we windstoten tot 100 km/u, in het slechtste scenario gaat het om windstoten tot 130 km/u aan de kust”, verduidelijkt Dehenauw. Het KMI baseert zich daarvoor op computermodellen, die al sinds dinsdag bevestigen, dat er zwaar stormweer zit aan te komen. In de loop van donderdag en vrijdag zou het KMI meer details kunnen geven, maar Dehenauw laat nu alvast weten dat mensen, indien nodig, losse structuren best al kunnen verankeren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.