Koud en overwegend droog, maar lokaal is een sneeuwbui mogelijk

In heel het land vriest het vrijdagochtend. Het blijft daarbij overwegend droog met soms opklaringen, maar vaak toch ook nog vrij veel wolkenvelden. Hieruit kan lokaal een sneeuwbuitje vallen. Het is koud bij maxima van -3 à -4 graden in de Hoge Ardennen tot +1 of hier en daar +2 graden in Laag- en Midden-België. Vooral ‘s ochtends is er gevaar voor ijsplekken en in sommige streken, waar het blijft vriezen, is dat de hele dag. Dat meldt het KMI.

© JM
© JM

Door de vriestemperaturen en de daarbijhorende gladheid op de wegen geldt ‘s ochtends code ‘geel’ in heel het land. ‘s Avonds en ‘s nachts blijft het overwegend droog met een afwisseling van opklaringen en wolkenvelden. In de Ardennen is er kans op aanvriezende mist. Het wordt een koude nacht met minima van -1 graad aan zee, rond -3 graden in het centrum en van -5 tot -10 graden in Hoog België.

Zaterdagochtend zorgt een hogedrukwig voor een droog en wisselend bewolkt weertype. De bewolking neemt echter snel toe en een sneeuwzone trekt in de namiddag het westen van het land binnen, om het oosten en de Ardennen tijdens de avond te bereiken.

Krachtige wind aan de kust

De maxima liggen tussen -5 graden op de Hoge Venen en 0 graden aan de kust. In de loop van de nacht naar zondag gaat de sneeuw ten noorden van Samber en Maas over in smeltende sneeuw en regen, maar wordt het daarna ook geleidelijk droger. In het oosten van het land blijft het sneeuwen. Aan de kust wordt de wind vrij krachtig.

Zondag zijn er vooral over het oosten en het noorden nog enkele regenbuien, in de Ardennen zijn dat enkele winterse buien. Meestal droog over het westen. Maxima van 0 tot +6 graden.

Het KMI waarschuwt voor CO-intoxicatie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.