Het KMI bestempelt de droogte in de lente en de zomer van 2018 in Vlaanderen als uitzonderlijk. Dat betekent dat een gelijkaardige droogte maar eens in de 20 jaar voorkomt.
De uitzonderlijke situatie heeft zich tussen 2 juni en 6 augustus voorgedaan in alle 308 Vlaamse gemeenten, zo blijkt uit een analyse van het KMI die Belga kon inkijken. In juni en juli was er volgens het KMI een “groot, gegeneraliseerd neerslagtekort”. Met de beoordeling van het KMI is een van de voorwaarden voor de erkenning als landbouwramp vervuld.
Iedereen die de afgelopen maanden in het land was, heeft het zelf kunnen ondervinden. De maanden juni en juli waren warm en kurkdroog. Zo warm en droog dat records sneuvelden en dat er moest ingegrepen worden op het waterverbruik.
Erkenning als landbouwramp
Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) startte ook de procedure om de droogte te laten erkennen als landbouwramp. Maar daarvoor was onder meer een officieel advies nodig van het KMI. Dat advies is nu klaar en bevestigt dat het in de periode tussen 2 juni en 6 augustus “uitzonderlijk” droog was en dat in alle 308 Vlaamse gemeenten.
Zo viel er in juni maar 22 procent van de normale hoeveelheid neerslag en in juli zelfs maar 13 procent. De kaarten met de neerslaghoeveelheden tonen volgens het KMI aan dat er in juni en juli “een groot, gegeneraliseerd neerslagtekort was”. De ‘terugkeerperiode’, zeg maar de frequentie, van zo’n droogte is eens om de 20 jaar. “De uitgevoerde analyse toont aan dat in alle gemeenten van het Vlaamse gewest de terugkeerperiode van 20 jaar bereikt of overtroffen werd”, staat te lezen in het KMI-rapport.
Nog andere voorwaarden
Nu de droogte door het KMI officieel als uitzonderlijk is bestempeld, is meteen de eerste voorwaarde voor de erkenning van de droogte als landbouwramp een feit. Naast het advies van het KMI moet er ook een financiële voorwaarde vervuld worden. Die voorwaarde bepaalt dat er voor minstens 1,24 miljoen euro totale schade moet zijn en voor gemiddeld 5.580 euro schade per dossier.
Die beoordeling kan pas gemaakt worden nadat de gemeentelijke schadevaststellingscommissies klaar zijn met de inventarisatie van de schade op hun grondgebied. Dat zal volgens het kabinet-Schauvliege wellicht binnen een aantal weken zijn.
(Belga)
Boerenbond rekent op spoedige erkenning als landbouwramp h2>
Boerenbond gaat er, gezien de schade op het terrein, vanuit dat ook die financiële voorwaarde snel vervuld zal worden. “Van zodra aan alle criteria voldaan is, kan minister Schauvliege het dossier voor erkenning als landbouwramp voorleggen aan de Vlaamse regering. Boerenbond gaat ervan uit dat gezien de omvang en de uitzonderlijkheid van de situatie, de erkenning spoedig kan gebeuren”, zo meldt de organisatie in een persbericht. p>
Om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen, wordt ook een oproep aan alle Vlaamse gemeenten gelanceerd. Daarin wordt gevraagd om op basis van – al dan niet voorlopige – vaststellingen zo snel mogelijk een raming van de totale schade en van het aantal schadegevallen door te geven aan het departement Landbouw & Visserij. p>
Boerenbond rekent er op ook dat de Vlaamse regering “de noodzakelijke financiële middelen uittrekt”, zo wordt nog benadrukt. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier