De Proper Strand Lopers organiseerden voor de derde maal opruimacties in Oostende, Blankenberge, Nieuwpoort en Bredene. De opkomst van de vrijwilligers was vrij behoorlijk, in Oostende zelfs massaal. De ‘oogst’ op deze Proper Strand Dag is ongelooflijk groot.
De voorbije zomer lang organiseerden de Proper Strand Lopers dagelijks opruimacties in Oostende, wekelijks in Blankenberge en in verschillende andere locaties aan de kust. Deze acties gingen door in optimaal veilige omstandigheden en volledig coronaproof. De vereniging heeft ervaring zat om een eigen ‘Proper Strand Dag’ op touw te zetten. We gingen op bezoek bij de standen van de Proper Strand Lopers in Bredene, waar vanaf 14 uur een gezamenlijke opruimactie van start ging. In Oostende kon iedereen individueel of in groep vertrekken op het Klein Strand, waar de PSL-cabine open bleef tot 16 uur om alle vrijwilligers van hun ‘volle zakken zwerfvuil’ te verlossen.
In Bredene spraken we met Walter Rogiers en PSL-voorzitter Tim Corbisier, die een tiental vrijwilligers het strand en de duinen instuurden. “Ik ben een aangespoelde, gepensioneerde ultraloper en natuurliefhebber uit Waasmunster, die sedert drie jaar een nieuwe thuis gevonden heeft in Bredene, parel aan de kust. Ik ben sedert drie jaar, als medewerker van Proper Strand Lopers, verantwoordelijke voor de actiegroep in Bredene”, vertelt Walter Rogiers (65). “Ik leg aan de vrijwilligers uit hoe ze actief kunnen deelnemen aan opruimacties. We stellen ons materiaal ter beschikking: grote en kleine grijpers, plastiek zakken, handschoenen en gel om de handen te ontsmetten.”
“Vandaag zijn er net een tiental deelnemers vertrokken, hier aan post 2. Er werd hen gevraagd een uur te wandelen, richting Vosseslag of Oostende en terug te keren en onderweg alle zwerfvuil te verzamelen in zakken. Ik loop of wandel elke dag minimum zo’n 25km op het strand en als lid van PSL verzamel ik elke dag toch 60 liter, een grote zak. De voorbije maanden heb ik heel wat volgelingen gekregen en zo verzamelen we soms tot 300 liter daags. Zo’n actiedag als vandaag is nuttig om de mensen te blijven sensibiliseren, te motiveren om hun vuilnis, na een strandbezoek, mee te nemen naar huis. Als iedereen zijn steentje bijdraagt wordt heel onze kustlijn proper!”
Bijna 6000 Facebookleden
Tim Corbisier, IT-er van beroep, richtte de Proper Strand Lopers op in 2016. “Ik werk in Blankenberge en bij mijn blootvoetse looptrainingen op het strand werd ik dikwijls geconfronteerd met afval, glas en plastiek zakken. Ik ben gestart met één van die zakken te vullen met zwerfvuil. Ik vond dat redelijk zinvol en nuttig en zo is, per toeval, Proper Strand Lopers ontstaan. We tellen nu 5975 leden op Facebook. We zijn gestart met regelmatige opruimacties en je kunt niet geloven wat we al allemaal gevonden hebben op het strand en in de duinen: onder meer sigarettenpeuken, dildo’s, pampers, tampons, condooms en maandverbanden.”
Rudy van Kluisbergen zwaaide de loftrompet voor de Proper Strand Lopers. “We komen graag naar Bredene en we hebben veel respect voor de vele vrijwilligers die dagelijks bezig zijn om het strand op te ruimen. Indien iedereen zijn eigen zak terug vult en weer meeneemt, dan zou dat beter zijn voor het milieu. Wij zijn alvast veel milieubewuster geworden sedert we naar Bredene komen!”
40 vrijwilligers in Oostende
In Oostende werden we verwelkomd op het Klein Strand aan de PSL-cabine, door PSL-lid Luc Geens (79). “Ik woon in Oostende op een boogscheut van het Klein Strand en ik ben reeds twee jaar lid van Proper Strand Lopers. Elke dag ga ik wandelen met mijn hond op het strand en ik sta telkens versteld van de hoeveelheid afval die achtergelaten wordt op het strand. In de maand juli hebben we op zaterdag én zondag 2.200 en 2.100 liter afval verzameld. Dat was een topweekend wat vuilnis betreft. In bubbels van 20-30 zaten de toeristen op het strand te feesten en ze lieten alles liggen. Het was verschrikkelijk. Vandaag zijn we bijzonder tevreden dat meer dan 40 vrijwilligers hebben deelgenomen aan onze actiedag. Het resultaat is veel verontwaardigde mensen die zakken vol zwerfvuil hebben opgehaald.
Mondmaskers, visnetten, flessen, PMD, bidmatten en tapijten, pampers, paraplu’s, frigoboxen, een grote vis-bak, heel veel sigarettenpeuken en vier gsm’s, waarvan één met bankkaart en treinticket. De eigenares werd gecontacteerd en kreeg haar gerief terug in het station van Oostende. Het is triest hoeveel afval er achtergelaten wordt! Op 23 september breken we onze cabine af en ik hoop dat meer en meer mensen gaan beseffen dat ieder voor zijn eigen deur moet vegen. Stad Oostende reinigt het strand elke dag tot 19 uur. Wij komen een uur later en we vinden nog van alles. Kinderen die met ons meehelpen, krijgen een ijsje of mogen een half uurtje, gratis met een billenkar rijden op de dijk.”
Florence Mestdagh is onderwijzeres aan het OLV College Lijsterbeslaan en ze nam met elf leerlingen deel aan de opruimactie. “Ik heb elf leerlingen kunnen overtuigen om deel te nemen en ik ben overtuigd dat ze veel geleerd hebben. We hebben een uurtje gewandeld en elke leerling heeft zijn zak goed kunnen vullen met zwerfvuil. Samen met mijn leerlingen ben ik blij dat we ons steentje hebben bijgedragen tot een betere, propere wereld.”
(FRO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier