Zaterdag vindt de officiële opening plaats van Torenoogst, de samentuin op het dak van de parkeertoren van het leegstaande Sint-Jozefsziekenhuis. Sinds juli worden er al groenten gekweekt. Een dikke 30 mensen dragen hun steentje bij en genieten ook mee van de oogst.
Gillian Lowyck (30) en Lore Provoost (35) kwamen vorig jaar op het idee voor de samentuin. Ze spelen in op de hype van het tuinieren en de wens van heel wat mensen om te weten waar hun voedsel vandaan komt. De CM toonde zich bereid om de bovenste verdiepingen van de leegstaande parkeertoren van de campus Sint-Jozef ter beschikking te stellen en een subsidieaanvraag werd ingediend. Begin dit jaar besliste de Vlaamse regering een subsidie van 6.525 euro toe te kennen aan het initiatief.
Delen in de oogst
“We deden een oproep en verzamelden een groep van ruim 30 geïnteresseerden rond ons”, vertellen Gillian en Lore. “In het najaar en de winter begonnen we met het bouwen van de houten bakken en daarna was het nog wachten op de aarde. Dat is niet zomaar aarde, maar een lavasubstraat. Dat heeft met het gewicht te maken: het aantal kilo’s dat permanent op het dak van de toren mag staan, is beperkt. In juli zijn we dan gestart met de kweek. Elke zondag van 14 tot 16 uur wordt er gewerkt in de samentuin en op vrijdag komen mensen met een beperking van Duinhelm helpen.”
“Er is altijd wel iets te doen: boontjes opbinden, tomaten verzorgen… Elke zondag zijn we met vijf tot tien mensen, dat varieert. Aan het einde oogsten we wat op dat moment klaar is. Hoe meer je komt helpen, hoe meer je dus deelt in de oogst. Je mag ons niet vergelijken met andere pluktuinen, waar je elke week een pakket groenten kan plukken waarmee je genoeg hebt voor de hele week. Bij ons is de oogst soms veel minder. Maar we doen het ook voor het sociale aspect en om meer groen in de stad te krijgen.”
Torenoogst beschikt wel al over een gevarieerd aanbod: tomaten, sla, pompoenen, courgetten, snijbiet, kolen, bonen, venkel, kruiden, aardbeien en bessen… Volgend jaar komen er nog bessenstruiken bij, die de torentuin ook tegen de wind moeten beschermen. “We willen volgend jaar ook bloemen planten, maar daarvoor was het nu te laat. We willen ook bijenkasten plaatsen, maar op dit moment hebben we de bijen nog niets te bieden”, legt Gillian uit.
Het sociale aspect is belangrijk én we krijgen een groene long in de stad
Een kerngroep leidt de werkzaamheden in goede banen. Naast Gillian en Lore maken ook Karen Van der Stuyft en Kurt Jacqueloot daar deel van uit. Ze houden zich ook met de praktische beslommeringen bezig. “We verzamelen regenwater in drie grote tanks op de gelijkvloerse verdieping van de toren. Dat pompen we naar boven. Er komt ook nog een composttoilet, een toilet waar je alles bedekt met zaagsel en laat composteren.”
Graag hier blijven
“Elke deelnemer betaalt voor dit eerste seizoen een vrije bijdrage, maar volgend jaar wordt dat mogelijk een vast lidgeld. Dat zal maximaal 20 euro zijn”, aldus Lore. “Naast de Vlaamse overheid steunden ook de Koning Boudewijnstichting en heel wat sponsors ons project. Vraag is of we hier zullen kunnen blijven als de site-Sint-Jozef een nieuwe bestemming krijgt. We hopen dan een permanent plekje op de site. We willen de tuin liefst in het centrum houden, als groene long in deze grijze buurt.”
Feest met eigen oogst
Nu zaterdag 31 augustus vanaf 16 uur wordt Torenoogst officieel geopend. Er zijn rondleidingen en workshops, waar onder meer insectenhotels en kruidendrankjes worden gemaakt. Iedereen is welkom. Aan een lange tafel in de Weeshuisstraat schuiven ‘s avonds nog 100 mensen aan om te smullen van een maaltijd die wordt bereid met de eigen oogst.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier