Eerste stekjesplekje in Assebroek

(foto SR)
(foto SR)
Stefaan Reuse
Stefaan Reuse Medewerker KW

In de Meersenstraat in Assebroek werd woensdag het eerste stekjesplekje voor Brugge gelanceerd. Het gaat om een initiatief van Viva-SVV. Ze werken hiervoor samen met Velt Brugge en de West-Vlaamse Milieufederatie.

Het planten ruilen is nieuw en waait over van Nederland. Ze vonden Rita Neyt meteen bereid om een kast te plaatsen in haar voortuin. “Een stekjesplekje is een kast waar buren de overschotten planten en stekjes delen met elkaar”, vertelt Delphine Verscheure, regionaal verantwoordelijke van VIVA-SVV West-Vlaanderen. “Er werd een handig ruilkastje gemaakt. Het werkt eenvoudig: je laat in het kastje een stekje, klein plantje of zaadjes achter. Je kan het plantje labelen en achterlaten en in ruil een ander plantje of zaadjes meenemen. Het kastje kan een ontmoetingsplaats worden voor buurtbewoners, nu nog met respect voor de nodige afstand tijdens de coronaperiode. In de toekomst kan er bijvoorbeeld een workshop komen hoe je planten stekt of welke kruiden je kan kweken op je eigen balkon. Per kastje zoeken wij vrijwilligers die peter of meter willen worden. Rita was de eerste voor Brugge”, gaat Delphine verder.

Voor groene vingers

Rita Neyt merkt dat heel wat passanten willen weten waarom het kastje er staat. “Ik zie regelmatig mensen stoppen bij het kastje. De reacties zijn positief, want vaak heb je plantjes of zaadjes over maar kan je wel iets gebruiken dat iemand anders heeft. Het zal groene vingers alleen maar samen brengen. Het zal nu snel bekend worden door de folder in de brievenbussen en de media aandacht. Enkele dagen terug vroeg iemand of het reclame was voor houten constructies. Ik hoop dat het net als de boekenruilkastjes een succes zal worden en dat heel wat groene vingers gebruik zullen maken van het kastje”, vertelt Rita Neyt. Bart Vanwildemeersch is tevreden dat Velt Brugge niet moest overtuigd worden van de meerwaarde. Hij is er van overtuigd dat het een meerwaarde zal zijn en dat overschotten verder kunnen gebruikt worden. (SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier