De Panne roept op om zeehond Oscar met rust te laten

Als je Oscar aan de kust ziet, laat je hem beter met rust. © Luc David
Redactie KW

Geen anderhalve meter afstand zoals de coronaregels voorschrijven maar wel twintig meter; dat is nodig om de oude zeehond Oscar op het strand van De Panne zijn nodige rust te geven. Raadslid Geoffrey Vandevelde (Het Plan-b) zoekt samen met schepen van Dierenwelzijn Stéphane Buyens (ACT!E) naar een gepaste oplossing.

“Uiteraard is het plezant om zeehond Oscar op ons strand te kunnen bewonderen, maar het is jammer dat sommige mensen geen respect hebben”, merkte Geoffrey Vandevelde op tijdens de digitale gemeenteraad. “De gemeente zou met informatieborden een perimeter kunnen afzetten. Als stok achter de deur kan een GAS-boete uitgeschreven worden voor mensen die de regels niet respecteren.” Schepen Buyens vond de opmerking terecht en zit binnenkort samen met de mensen van de milieudienst.

Waarschuwen

Natuurgids Luc David, die zich al jaren inzet voor de bescherming van zeehonden, is blij dat De Panne veiligheidsmaatregelen wil treffen. “Nu al zetten ze bordjes en worden gemeentewachters ingezet om mensen op afstand te houden”, weet Luc. “Ik pleit voor uniforme informatieborden over de zeehond langs de hele kustlijn. Ik heb de provincie West-Vlaanderen daarvan al op de hoogte gebracht maar voorlopig kwam er nog geen actie op het terrein. Mensen moeten weten dat zeehonden graag uitrusten op het strand. Vaak zijn ze helemaal niet ziek.”

Lelijk tekeergaan

Luc en Edwig Dolfen uit Oostduinkerke hebben de oude grijze zeehond de naam Oscar gegeven. “Hij is vaak te zien van aan de Franse grens tot aan de Middenkust. Elke dag duikt Oscar op. Als dat in Nieuwpoort of Koksijde is, gaan Edwig of ik ter plaatse om rond hem een cirkel van twintig meter te tekenen en een infobord te plaatsen. We moedigen de mensen aan om geen water op hem te gooien, niet te zwaaien met sjaals en al zeker niets naar hem te werpen. Laat hem gewoon rustig genieten. Kom niet te dicht en houd ook honden op afstand. Als de zeehond zich bedreigd voelt, dan kan die lelijk tekeergaan. Zijn tanden zijn twee keer groter dan die van de gemiddelde hond en ze zijn niet gepoetst.” (GUS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.