Bestrijding van de Aziatische hoornaar: stad Roeselare roept op tot actie

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

De Aziatische hoornaar, een invasieve wespensoort die oorspronkelijk niet in onze regio voorkwam, heeft zich inmiddels verspreid en vormt een bedreiging voor onze inheemse biodiversiteit. Deze hoornaars voeden zich met vliegende insecten en rijp fruit, wat een negatieve impact heeft op onze lokale honingbijen en andere wilde insecten die onze bloemen en planten bestuiven.

In het voorjaar ontwaken de koninginnen van deze hoornaar. Deze koninginnen zijn het resultaat van vorig jaar, waarin ze een nest bouwden en hun werksters grootbrachten. De mannetjes en werksters van die nesten zijn intussen gestorven, de koninginnen overwinteren echter buiten het nest. Tijdens deze cruciale periode van het jaar, waarin de koninginnen ontwaken en alleen opereren, is het van belang om zoveel mogelijk van deze koninginnen te vangen. Zo kunnen we de groei van nieuwe nesten beperken.

Stad Roeselare introduceert met ondersteuning van de Provincie West-Vlaanderen de ‘lenteval’ als een effectieve methode om deze koninginnen te vangen. Deze val, die tussen maart en april wordt geplaatst, maakt gebruik van een lokstof, hoofdzakelijk suiker, om de hoornaars aan te trekken. Door de specifieke vormgeving van de val kunnen alleen Aziatische hoornaars erin, terwijl inheemse soorten en kleinere insecten veilig kunnen ontsnappen.

Oproep aan de inwoners

De Stad doet een beroep op haar inwoners om mee te helpen. We zoeken enthousiaste vrijwilligers die:

– Tijdens maart en april een val in hun tuin plaatsen en die regelmatig kunnen controleren.

– Zelf lokvloeistof maken en bijvullen. Hierover ontvang je nog meer informatie.

– Beheren van de gevangen hoornaars: kort in de diepvries voor verdoving en scheiding.

– Bijhouden aantal gedode hoornaars en andere gedode insecten.

Deze activiteiten zijn over het algemeen veilig, met zeer beperkt direct contact met de hoornaars. Dit is een uitstekende kans voor natuurliefhebbers van alle leeftijden om een bijdrage te leveren aan het behoud van onze lokale ecosystemen.

Interesse? Schrijf je voor 15 februari in op roeselare.be of contacteer de Stad via het gratis telefoonnummer 1788.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier