Benny Verhiest uit wijk De Mandel is verbolgen over verdwijnen van voortuintjes

Het bloemenveldje voor het huis van Benny Verhiest werd voor de werken in de wijk door een bulldozer weg gegraven en daar kan hij geen vrede mee nemen. (foto LIN)
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Door de riolerings- en andere nutsvoorzieningswerken en de totale renovatie van de wijk De Mandel zijn de straten en tuintjes voor de huizen veranderd in een verwoest gewest. “Alle begrip dat de werken nodig zijn, maar wat ik niet versta is dat alle groen moet wijken voor beton”, zegt buurtbewoners Benny Verhiest.

Benny Verhiest kwam acht jaar geleden in Oudenburg wonen. “Ik wilde van een appartement in Oostende verhuizen naar een meer landelijke omgeving en vond hier wat ik zocht. Ik was blij met de ruimte die ik achter mijn huis kreeg om er een tuintje aan te leggen. En ook hier vooraan veranderde ik de plek in een paradijsje voor insecten en vlinders”, aldus Benny Verhiest

“Al vlug vernam ik dat hier werken gepland waren. Ik ging informeren bij de instanties en hoorde dat we eventueel de voortuin zouden kunnen overkopen en dat een deel van de bloemen en planten zouden kunnen blijven staan. En daar kon ik vrede mee nemen. Maar nadien werd beslist dat dit niet mogelijk was en dat de inrichting overal gelijk zou worden”, vertelt Benny Verhiest, die er allerlei bloembollen in de grond had gestoken, een appelboom en kerstboom had neergepoot. “We wonen in een bloemenwijk, dus moeten hier toch bloemen staan.”

“Het was heel pijnlijk om de bulldozer door mijn gezellig tuintje te zien gaan. Het is al zo slecht gesteld met de bijen en waar bloemen staan, moeten ze verdwijnen voor beton. Het is hier een tendens om alles strak te houden, terwijl de natuur meer groen nodig heeft. Het groene karakter van Oudenburg verdwijnt”, maakt Benny Verhiest zich boos.

Schone schijn

“Ja, er waren inderdaad bewonersvergaderingen, maar dat was voor de schone schijn, want alles was toch al beslist. We hebben totaal geen inspraak”, stelt de bewoner van de Mandelwijk. “Ik hoop dat we toch nog enige inspraak krijgen in de eigen inrichting van de voortuin, want ook hier zie ik een tendens dat een ander voor je beslist. Smaken verschillen.”

“Nog zoiets: de bomen die een buffer vormden tussen de wijk en het landbouwgebied, zijn bijna allemaal gekapt midden in het broedseizoen, dit is niet reglementair, maar gebeurde toch”, weet Benny Verhiest. “Zie je hier dat het herfst is? Neen, want er liggen hier geen bladeren. Kan ook niet, want de bomen die een buffer vormden tussen de wijk en de landbouwgronden, zijn weg.”

Smallere straten

Burgemeester Anthony Dumarey toont begrip voor de frustratie van Benny Verhiest. “Hij had hier wel openbaar domein ingenomen. En bij de plannen voor de totale renovatie van de wijk – plannen die trouwens al vijf jaar geleden werden opgemaakt – staat die ruimte gedeeltelijk ingetekend voor een tweede parkeerplaats. De wegen worden namelijk een stuk smaller met de bedoeling dat auto’s niet meer op straat geparkeerd staan. Maar er komt zeker nog groen voor elk huis. Hoe we dat zullen invullen, ligt nog op tafel”, aldus de burgemeester tot besluit.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten