Weerman David Dehenauw: “Het kan nog onweren, maar minder hevig dan donderdag”

David Dehenauw: "Een tragere straalstroom zorgt ervoor dat bepaalde weerbeelden langer blijven hangen." (Foto VTM) © Het Weer
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

David Dehenauw, weerman bij VTM en hoofd van het departement Voorspellingen bij het KMI, verwacht de komende dagen geen hevige onweersbuien meer zoals donderdag. Ook de tropische temperaturen behoren tot het verleden.

Weerman David Dehenauw bekeek voor ons even de weerkaarten. Hij verwacht geen tropische hitte meer, maar typisch Belgisch zomerweer de komende dagen en weken. “In de tweede helft van volgende week stijgt het kwik wellicht nog even boven de 25, maar zeker niet meer boven de 30 graden. De laatste week van augustus krijgen we opnieuw normale temperaturen tussen 20 en 24 graden”, zegt hij.

Minder hevig onweer

Zondag wordt de warmste dag van het weekend, met in de namiddag of avond wel kans op buien of onweer. “Het blijft wisselvallig, met periodes van zon en plaatselijk hier en daar nog een regenbui. Vandaag, vrijdag zit een onweer er ook nog altijd in, maar door de lagere temperaturen wordt dat wellicht niet meer zo hevig als de voorbije dagen. Zaterdag schommelen ze rond de 25 graden, op zondag wordt het met 27 graden tijdelijk weer iets warmer met aan het einde van de dag misschien nog een warmteonweer. Al zijn die warmteonweders heel moeilijk te voorspellen.”

Na zondag gaan we volgens de weerman opnieuw de wisselvallige toer op. “Maandag en dinsdag is er ook nog altijd kans op een onweersbui, daarna geraakt de temperatuur niet meer voorbij de 25 graden.”

Geen hittegolf meer

Een nieuwe hittegolf zit er volgens Dehenauw dus niet meer in. “In september is dat sowieso nog nooit voorgevallen. Een dag van 30 graden wel, maar de definitie van een hittegolf is vijf dagen op rij minimaal 25 graden waarvan drie dagen warmer dan 30 graden. Misschien zit dat er met de klimaatopwarming ook wel een keer aan te komen, maar de kans lijkt me toch eerder klein.”

Of het toeval is dat we aan de kust minder vaak van die hevige zomeronweders krijgen? “Geen toeval”, zegt Dehenauw. “De temperaturen liggen aan de kust doorgaans net iets lager, waardoor de onweders minder hevig zijn. Het is ook afhankelijk van de windrichting: bij zuidenwind kan zo’n warmteonweer via Noord-Frankrijk wel tot aan onze kust komen, een zuidwestenwind trekt eerder richting het binnenland – Kortrijk of Gent, bijvoorbeeld. Aan de kust is er in de herfst meer kans op serieuze onweders: het zeewater is dan nog warm terwijl het land kouder is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier