Waardering voor vuilnisophalers lijkt groter dan ooit, maar sluikstorten neemt wel toe

Vuilnisophalers krijgen veel waardering. © TP
Redactie KW

Vuilnisophalers doen cruciaal werk en dat beseffen velen in deze coronacrisis. Getuige de vele tekeningen, duimen en ‘telekussen’ tijdens de ophaalrondes. Jammer genoeg wordt afval steeds meer in de verkeerde container en zelfs op straat gedumpt.

Ieperling Yves Cardoen (54) is vuilnisophaler bij ruimdienst Dekeyser. “Ik doe mijn werk al 26 jaar vol passie, maar niet elke dag was leuk. De voorbije jaren nam de verkeersagressie enorm toe. We werden dagelijks geconfronteerd met vuisten, middenvingers en verbaal geweld. Nu zijn de straten leeg en in plaats van middenvingers krijgen we nu duimpjes. Ik krijg ook kussen toegeworpen vanachter het raam, zelfs van mooie dames. Sinds maandag zie ik tientallen tekeningen opduiken van kinderen, die ze kleven op hun containerbak. Dat doet mij enorm veel deugd. In ruil plak ik er een sticker op met een hartje en mijn naam.”

Camille Catteeuw (7) uit de Ieperse deelgemeente Elverdinge maakte zo’n tekening. “Zonder de vuilnisophalers zouden we meer vuilniszakken hebben, die dan beginnen te stinken en ongedierte aantrekken”, vertelt ze. “Ik hing ook een tekening aan de brievenbus voor de postbode. Ik wil hen bedanken, omdat ze zo moedig zijn om buiten te komen tijdens de coronacrisis.”

Kwalijke trend

“Na de crisis ga ik in een zwart gat vallen”, reageert Yves op alle lof. Maar hij getuigt ook over een kwalijke trend: “Ik zie veel zaken passeren, die niet bij het restafval thuishoren: gebroken bloempotten, allerlei soorten metalen, frituurvet, autobatterijen, noem maar op. Alles wat in de containerbak kan, wordt er nu ingeworpen. Dergelijk afval moet bijgehouden worden tot de recyclageparken opnieuw openen. Ik kan vooraf weinig controle doen, omdat veel containerbakken gesloten zijn tot ze uitgekeerd worden in de vrachtwagen. Ik kan maar mijn werk doen.”

Daarnaast stijgt het sluikstorten, zo blijkt uit het aantal meldingen bij lokale politie Arro Ieper. “Er wordt wellicht meer gesluikstort en meer mensen verplaatsen zich nu te voet en met de fiets, waardoor ze meer sluikstort ontdekken“, zegt Glenn Verdru, communicatieconsulent bij Arro Ieper. “In Poperinge werden enkele grote zaken ontdekt die bestemd zijn voor het recyclagepark. Sluikstorten kan zware boetes opleveren, en onze verhoogde aanwezigheid op straat zorgt voor een verscherpt toezicht.”

Valentijn Despeghel, voorzitter van afvalintercommunale IVVO, betreurt de praktijken: “Er zit niets anders op dan afval voor het recyclagepark tijdelijk te stockeren. We denken mee aan oplossingen.”

Richtlijnen afval: www.ivvo.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier