Stad Oostende verhoogt controles op hondenpoep op het strand

In Oostende mogen honden voortaan in bepaalde periodes vrijuit ravotten op het overgrote deel van het strand. © Benny Proot
Redactie KW

De stad keurde een nieuw reglement goed voor honden op het strand, waarbij honden het hele jaar door welkom zijn op alle stranden. “Bij vrijheid hoort ook verantwoordelijk. Wie zich echter niet aan de regels houdt en vuil achterlaat op het strand, zal ook de gevolgen moeten dragen”, kondigt burgemeester Bart Tommelein aan. Er zal in de komende weken actief gecontroleerd worden op hondenpoep.

Honden mogen voortaan het hele jaar door op het strand. Op drie specifieke zones mogen ze de hele dag komen en vanaf april tot september voor 10 uur en na 18.30 uur of na 20 uur in de zomermaanden. “Als je regels invoert, dan moeten die ook gecontroleerd worden“, meent burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) In eerste instantie zal de politie eigenaars die zich toch op het strand begeven met hun hond nog niet bekeuren. “Momenteel is de juiste signalisatie nog niet voorzien, waardoor we eerst zullen sensibiliseren. We zullen daarentegen wel hard optreden tegen eigenaars die hondenpoep niet opruimen. We zullen hier de komende weken extra op controleren.”

De extra controles gebeuren enerzijds door agenten in burger en anderzijds met zes recent aangekochte onbemande camera’s. De resultaten van de camera’s zijn alvast veelbelovend. “We zetten ze ondertussen al enkele maanden in. Ze helpen ons enorm om overtredingen efficiënt op te sporen. Aan de hand van informatie die we via verschillende kanalen binnenkrijgen bepaalden we een 75-tal plaatsen in Oostende waar we met verhoogde aandacht controleren. Op 57 plaatsen wordt er momenteel actief gewerkt”, licht korpschef Philip Caestecker toe.

Naast hondenpoep zal ook het achterlaten van zwerfvuil aangepakt worden. “Wie ook maar een peuk in het zand gooit, kan zich aan een GAS-boete verwachten. Dat gaat van 100 euro voor een eerste overtreding tot maximaal 250 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier