Meerderheid verdeeld over herinrichting begraafplaats

Redactie KW

De herinrichting van de begraafplaats in De Panne met de uitbreiding van de strooiweide en het columbarium was voer voor een pittige discussie tijdens de gemeenteraad van dinsdag 27 april. De meerderheid was het duidelijk onderling niet eens over het ontwerp. Uiteindelijk werd het punt na een verdeelde stemming goedgekeurd.

In 2008 stelde landschapsarchitect Andy Malengier uit Wervik zijn plannen voor de begraafplaats in De Panne waar plaatstekort is, voor. Aan de kant van het Artiestenpad wilde hij een originele columbariumtuin met aparte kubussen en een urnenveld. In totaal zou er ruimte zijn voor 1.488 crematies. Verder had Malengier het toen over een nieuwe toegang en een nieuw te bouwen afscheidsruimte voor burgerlijke begrafenissen. Kostprijs van het totale project : 2,5 miljoen euro.

“Te duur”

In de gemeenteraad kwam de herinrichting van de begraafplaats aan bod. Bedoeling was dat de gemeenteraad de ontwerper zou aanstellen om het uitvoeringsplan op te maken. Schepen van Financiën Serge Van Damme (VEDA) nam onmiddellijk het woord om zijn voorbereide toespraak voor te lezen. “De eerste fase zou bijna anderhalf miljoen euro kosten en het totale project het dubbele. (…) Niemand is vragende partij voor zo’n investering. Ik vraag dan ook een urnenveld op maat van De Panne. Mijn standpunt is zeker niet uit eigen belang omdat ik naast die begraafplaats woon. Ik wil dit financiële avontuur niet aangaan en vraag de raadsleden om negatief te stemmen.”

Wel of niet

Johan Blieck (CD&Vplus) benadrukte dat een goed beleid voeren betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden. “Er bieden zich vele opportuniteiten aan maar we grijpen ze niet altijd. Jullie willen één miljoen euro spenderen aan de eerste fase maar Van Damme liet weten dat die fase anderhalf miljoen euro zal kosten. Het ontwerp is dan sowieso al niet haalbaar. Er moet dringend een oplossing komen voor de begraafplaats.” …

Verdeelde stemming

Uiteindelijk werd de zitting geschorst zodat de meerderheid zich kon beraden en de oppositie het dossier nog eens kon doornemen. Raadsleden Serge Van Damme, Roland Florizoone, Norbert Desiere, Martine Linthout, Christophe Delrive en Reinilde Van Cleemput stemden tegen het ontwerp. CD&Vplus onthield zich. De overige raadsleden stemden voor. Het punt werd dus goedgekeurd…

(GUS)

Uit Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van vrijdag 30 april 2010

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.