Wordt Jimmy na saunameester ook meesterbakker? “Ik doe mee aan Bake Off voor mijn zus”

Jimmy Trioen werkt als verkoper en klust bij in een lokaal cafeetje in Schuiferskapelle. (foto Play4)
Bert Vanden Berghe

Vanaf woensdag 27 oktober schiet een nieuw seizoen van Bake Off uit de startblokken. Jimmy Trioen (45) uit Schuiferskapelle gooit zich helemaal in de strijd voor de titel van beste bakker. Dat het zweten wordt, is zeker. Al is dat laatste géén probleem voor de voormalig Belgisch én Nederlands kampioen Saunameester, die ook nog in een plaatselijk café bijklust. Vooral omdat hij deelneemt als eerbetoon voor zijn zus, die vorig jaar uit het leven stapte. “We bakten tijdens de coronacrisis zelfs samen via livestream. Ze zit nog steeds in mijn hart.”

Jimmy Trioen is afkomstig van Roeselare, maar werkt al 15 jaar als verkoper in het Izegemse Kwarto, dat schoolgerief en kantoorbenodigdheden verkoopt. Een job die hij naar eigen zeggen met hart en ziel doet. Hij is al sinds jaar en dag een koppel met Nico Van Poucke uit Schuiferskapelle, waar het koppel ook woont. Daar bakt hij regelmatig, van cake tot wafels en oliebollen. “Klassieke zaken, eigenlijk. Vorig jaar had ik mij ingeschreven voor Bake Off, maar het paste uiteindelijk niet in mijn planning. Dit jaar heb ik mij opnieuw ingeschreven, vooral voor mijn zus (Nancy Trioen, red.) die vorig jaar overleden is. Dat vertel ik ook in het programma, al had ik niet gedacht dat het zo snel aan bod zou komen. We bakten vaak samen, in de coronacrisis zelfs via livestream. Dan filmden we onze oven en vergeleken we wat we hadden gebakken. Ze was altijd onder de indruk, al vind ik dat ze beter kon bakken dan ikzelf. Ik neem eigenlijk deel voor haar, want ik ben zeker dat ze dit geweldig zou vinden. Als ze nog had geleefd, dan hadden we het zeker nog eens ‘nagespeeld’.”

Geen afscheid

Jimmy praat openlijk over de dood van zijn zus. “Omdat ik het wil zeggen hoe het is. We hadden een heel goede band. Zij was ook zowat de lijm binnen onze familie. Zij heeft een keuze gemaakt in haar leven om er mee te stoppen. Op donderdag zag ik ze nog op mijn werk, op zondag stond Slachtofferhulp aan mijn deur. Ik heb het vreemd genoeg wel snel kunnen plaatsen, al had ik nooit aan zelfdoding durven denken. Het is hard, omdat onze mama na een lange strijd gestorven is en we bij haar afscheid konden nemen. Bij mijn zus was dat als een deur die plots dichtsloeg. Maar ik vel geen oordeel. Voor mensen die uit het leven stappen, voelt dat als de enige denkbare weg, hoe jammer ook. Het stomme is dat ik ze die bewuste donderdag niet heb vastgepakt of echt afscheid kon nemen, omdat we ons heel sterk aan de coronamaatregelen hielden. En dat terwijl we eigenlijk wel vaak knuffelden.”

Sindsdien probeert Jimmy nog harder van het leven te genieten. Jimmy, die ook aan de wieg staat van het Pannentheater, is ook een gepassioneerd saunameester. “Met mijn vriend – we zijn niet getrouwd, maar geven elke tien jaar een groot feest – ging ik vaak naar de sauna. Voor mij was dat een sauna, douche, zwemmen, iets eten en klaar. Nico wilde ook altijd nog de infraroodcabine of nog een opgieting meedoen, terwijl ik naar huis wilde. Vandaag is het eerder omgekeerd. (lacht) Iemand sprak me eens aan of ik geen zin had om saunameester te worden. Ik probeerde dat uit en ik bleek daar snel mee weg te zijn. Een paar jaar geleden werd ik Belgisch kampioen. In Nederland werd ik kampioen als solo én duo. Om de veertien dagen werk ik in Waer Waters (een viersterrenhotel in Groot-Bijgaarden, red.).”

‘t Eén en ‘t Ander

Al is Jimmy ook een vast gezicht in ’t Eén en ’t Ander, een café, winkeltje en bed & breakfast in Schuiferskapelle. “Ik zocht nog een flexijob toen mijn schoonzus dat tipte.” Nico, die werkt als zorgcoördinator in een Tieltse school, staat er regelmatig achter de toog, terwijl Jimmy de zaal doet. En alsof dat nog niet genoeg was, volgt hij sinds kort een chocolade-opleiding aan Syntra West in Brugge, en ook een opleiding patisserie aan Spermalie. “Na Bake Off had ik de smaak te pakken. Ik doe het samen met twee andere kandidaten. Ze keken in elk geval wel raar op toen drie mensen, uit Schuiferskapelle, Ternat en Oudenaarde, zich samen inschreven. Hoe kennen jullie elkaar, vroegen ze? Wel, nu zullen ze het wel weten. (lacht) Maar mijn idee voor een eigen tearoom heb ik al laten varen. Ik ben te oud geworden, vrees ik.”

Over de afloop mogen we nog niets kwijt. “Maar het was best heftig, ja. Als ik het opnieuw zou doen, zou ik wel proberen meer te genieten. Ik heb elk moment gestresst. Ook op voorhand, want ik was gewoon om klassieke zaken te maken en heb mijn kennis aan een sneltempo bijgeschaafd. Maar zelfs nu nog heb ik stress. Ik had nooit gedacht dat dit programma zo veel zou teweegbrengen. Ik ben vooral blij dat ik veel nieuwe mensen leerde kennen. Met sommige heb ik een hele goede band. We horen elkaar regelmatig. Ik ben ook het soort persoon die graag veel volk rond mij heeft, dus ik zat daar wel op mijn plaats.”

Als eerste opdracht in de aflevering moest hij iets persoonlijks maken. Hij hintte naar Kerstmis, de dag waarop hij ook jarig is. “Ik vind dat niet langer erg om op zo’n dag jarig te zijn. Vorig jaar wilde ik het evenwel niet vieren, omdat mijn zus er niet bij was. Vandaag weet ik dat ze wel altijd bij mij is, hier in mijn hart.”

‘Bake Off Vlaanderen’, op woensdag 27 oktober om 20.35 uur op Play4.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.