Michiel Van Colenberghe (24), de kok van De Traagheid in Tielt, heeft samen met Reinaert Casteleyn (biersommelier, brouwerij De Leite) en cameraman Xandro Vandewalle video’s ingeblikt. Die zullen vanaf dinsdag 12 oktober op PlattelandsTV te zien zijn. “Een leuk concept dat nu al naar meer smaakt”, klinkt het bij Michiel.
Dinsdag 12 oktober gaan de foodpairing-video’s waarin Michiel Van Colenberghe zijn creativiteit de vrije loop mocht laten gaan in première. Maar daar gaat al heel wat aan vooraf. “De zus van Reinaert Casteleyn werkt bij ons. Toen Reinaert zijn geïntegreerde proef moest maken om biersommelier te worden, heb ik hem wat geholpen bij het ontwikkelen van recepten. En zo zijn we ook bevriend geraakt. We zijn ook allebei getriggerd door smaken en combinaties en wilden daar graag iets mee doen. In eerste instantie hebben we een video gemaakt voor brouwerij De Leite. En die werd daar opgemerkt door de mensen van PlattelandsTV die ons aanboden om onze video’s bij hen te tonen.”
Ook in De Traagheid, waar Michiel van bij de opstart vier jaar geleden in de keuken staat, werkt de chef-kok vooral met lokale producten. “In eerste instantie wilden we mijn leveranciers eens in de kijker zetten. Van de zes producenten kende ik er zelf vijf echt goed, eentje was een kennis van Reinaert.”
Ouderlijk bedrijf
In elke aflevering wordt een van de producenten op de voorgrond geplaatst. “We gaan ter plaatse op het bedrijf, waar ook het grootste deel van de opnames gebeurt. We vertellen er het verhaal van het product en de mensen erachter. Gezien het onze leveranciers zijn, zijn het mensen en producten waar we echt in geloven.”
“Daarna gaan we ook aan de slag met het product. We bereiden een gerechtje, maar verwacht geen kookprogramma. Je zal me daar geen groenten zien staan snijden, maar we tonen wel het receptje dat we uitwerkten en hoe je het moet klaarmaken. We zorgen ervoor dat de mensen het thuis ook kunnen bereiden, het aantal ingrediënten is dan ook beperkt.”
Om de video’s ineen te knutselen werd Xandro Vandewalle bij het project gehaald. “Een kennis van Reinaert en net als ons ook een jonge gast. Bij de opname van de eerste aflevering werden we nog begeleid door de mensen van PlattelandsTV, daarna trokken we ons plan.”
“We doen ook alles zelf, Reinaert en ikzelf spreken ook de teksten in. Xandro zorgt voor de beelden en de montage. We gaan dus ook op locatie, maar wanneer die zich wat minder leent tot het bereiden van een gerecht, dan komen we hier in De Traagheid in de bar of in de tuin filmen.”
Van de zes producenten zijn er drie voedingsproducten en evenveel dranken. “Mijn ouders telen groenten en fruit op hun bedrijf in Zulte, daar ga ik met hun snijbonen en aardbeien aan de slag. In Pittem koken we met het varkensvlees van Belgasconne en vertellen we ondertussen welke inspanningen het bedrijf doet om dier- en milieuvriendelijk te werken. We trekken ook naar Kruisem (het vroegere Kruishoutem) waar we de specialiteiten van Kruidenkwekerij Claus in de kijker zetten.”
Er wordt ook telkens een drank gekoppeld aan het voedingsproduct (of omgekeerd). “Met het bier van De Leite (Ruddervoorde) werk ik zelf ook al, net als met Midi Apéritifs uit Kortrijk. Enkel Baron Honey Mead kende ik niet, maar Reinaert dan weer wel. Het product is gebaseerd op mede, de honingdrank. Met al deze producten slagen we erin leuke combinaties te maken.”
Liefst in de keuken
Op dinsdag 12 oktober gaat de eerste aflevering in première, in het weekend wordt die heruitgezonden. “Ze werken met een loop, waardoor de afleveringen vaak terugkomen. Iedere week lanceren ze dus een nieuwe aflevering. We hebben ondertussen de smaak te pakken en denken al aan een tweede reeks. We zijn al gecontacteerd door lokale bedrijven om ook voor hen dergelijke video’s te maken. Dat zien we uiteraard wel zitten.”
Straks is Michiel dus bijna dagelijks op tv te zien. “En ik die ooit gezworen had nooit tv-kok te worden”, lacht hij. “Maar ik sta ook het liefst van al in mijn keuken.” Ondertussen is het alweer volle bak in De Traagheid. “Wij draaien opnieuw zoals voor corona.” (WVS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier