Hanne Vanclooster in Bake Off Vlaanderen: “Liever lopen dan bakken”

Hanne Vanclooster. (foto Play4)
Bert Vanden Berghe

Vanaf woensdag gaat het nieuwe seizoen van ‘Bake Off Vlaanderen’ van start op Play4. Hanne Vanclooster uit Gits (Hooglede) is een van de kandidaten. Ze werkt als kindertandarts in Leuven en traint voor trailrunning en iron mans. “Na de wedstrijd had ik even genoeg van taartjes”, glimlacht Hanne.

Tien hobbybakkers gooien zich vanaf woensdag in de strijd voor de eerste plek in ‘Bake Off Vlaanderen’. Hanne Vanclooster (29) uit Gits is een van de kandidaten. Ze studeerde in Leuven voor tandarts. “Maar na vijf jaar had ik nog niet het zelfvertrouwen om een eigen praktijk op te starten. Dus studeerde ik nog drie jaar bij voor kindertandarts.”

Wat onderschat

Vandaag oefent ze die job uit in een groepspraktijk in het Leuvense, waar ze ook blijven plakken is met haar vriend Wannes. “Een fantastische job waar ik echt gelukkig van word. Het geeft veel voldoening als een kindje zijn schrik overwint of als ze graag komen. Volwassenen in mijn stoel? Euh, liever niet. Nee, daar word ik niet blij van.” (lacht)

In haar vrije tijd ging Hanne aan het bakken. “Tijdens de coronaperiode gebeurde dat nog meer. Ik kijk eigenlijk zelden tv, maar toen ik die oproep zag passeren, dacht ik wel dat het iets voor mij zou zijn. Ik maak eerder klassieke dingen. Opeten doe ik graag, maar ik eet liever gezond. Ik heb het wel onderschat, ja. De voorbereiding was wel zwaar. Misschien had ik me ook wat beter moeten voorbereiden. Andere deelnemers gingen extra bakken, maar met het mooie weer ging ik liever lopen of fietsen.”

Triatlons

Want als Hanne moet kiezen, is die keuze snel gemaakt. Bijna elke dag sport ze. Met de regelmaat van de klok traint ze voor een triatlon. Afgelopen zomer nog deed ze haar tweede Iron Man. “Ik ben nu wel iets gematigder aan het worden”, aldus Hanne. “Het is ook niet altijd met de volle goesting dat ik voor of na het werk nog ga lopen, maar achteraf ben ik wel altijd content. Dat sportieve zit er in bij onze familie. Ik heb een tijdje aan ropeskipping gedaan, maar toen ik zag hoe mijn grote zus triatlons deed, wilde ik dat ook eens proberen. Sindsdien heb ik de smaak wel te pakken en doe ik naast triatlons ook al eens een trial run. Wat mijn volgende doel is? Ik heb niet zozeer een bepaalde ambitie. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Misschien doe ik het volgende zomer wel iets rustiger aan.”

In de eerste aflevering van ‘Bake Off Vlaanderen’ zien we hoe Hanne niet bepaald minutieus te werk gaat. Jurylid Herman Van Dender geeft haar dan ook meteen de boodschap mee: ‘meten is weten en gissen is missen’. “Het klopt wel dat ik veel klaarmaak op het gevoel. Er zijn zoveel verschillende recepten, dus doe ik zelf maar wat. In mijn job moet alles tot op de millimeter correct en perfect zijn. Misschien daarom dat het bij bakken niet zo streng moet. Ik ben ook niet het type dat bij het lopen zo hard vasthoudt aan tijden. Ik bak en loop eigenlijk vooral op gevoel.”

De kans dat ze nog meer gaat bakken, is klein. “Ik moet toegeven dat ik na mijn deelname even genoeg had van al die taarten”, lacht Hanne. “Vandaag bak ik vooral voor mijn vriend, of recent nog voor mijn zus die een feestje hield. Meer hoeft niet.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.