Arno krijgt driedelige docu op Canvas

Regisseur Dominique Deruddere is de voormalige buurman van Arno. (foto VRT)
Regisseur Dominique Deruddere is de voormalige buurman van Arno. (foto VRT)
Bert Vanden Berghe

Regisseur Dominique Deruddere heeft een driedelige documentaire gemaakt rond muzikant Arno Hintjes. ‘Charlatan’ brengt zijn levensverhaal met mensen die zijn carrière mee gekleurd hebben.

Arno maakt al ruim een halve eeuw muziek en songs als ‘O la la la c’est magnifique’ en ‘Les yeux de ma mère’ zijn nationaal erfgoed geworden. Arno Hintjens, Oostendse Brusselaar (of andersom), vertelt in Charlatan zijn verhaal, met de hulp van zijn ‘compagnons de route’. In de eerste plaats zijn voormalige buurman Dominique Deruddere, die de regie deed van deze driedelige documentaire.

De reis begint in Oostende, waar de kleine Arnold graag voetbalt en zwemt, maar even vaak ‘nee’ als ‘ja’ zegt. Tot een jonge leraar hem wat bluesplaten in de hand stopt. Tante Fabienne van den Kieboom, broer Peter Hintjens en muze Sonja Vanhee vertellen over een gast met lang haar, die altijd op stap was. Muzikant Paul Decoutere legt uit waarom hij in hem wél de zanger zag die niemand vermoedde. En hoe ze samen Tjens Couter boetseerden uit hompen blues, Oostendse zeelucht en veel eigenzinnigheid.

Nog in Oostende werd in 1979 TC Matic geboren, de luidste rockband die België al gehoord had. De bandleden vertellen over vier jaar op het scherp van de snee. Historische archiefbeelden worden gecombineerd met iconische foto’s van huisvriend Danny Willems.

Rond zijn 40ste kiest de ‘lonesome Zorro’ een andere weg. Hij vindt een nieuwe sound en een nieuwe omkadering. Mensen die hem vergezelden, zoals muzikanten Ad Cominotto en Mirko Banovic, producer Glenn Rosenstein, fans Stef Kamil Carlens en Stromae vertellen over hun samenwerking, en wat Arno Hintjens vandaag precies tot Arno maakt. En daar levert de man zelf, in sappig Oostends, graag zijn eigen commentaar bij.

Charlatan is het ultieme portret van één van de meest opmerkelijke en authentieke muzikanten van de voorbije decennia. Arno noemt het zelf zijn testament. Hij maakte het samen met zijn vrienden: cineast Dominique Deruddere, Josse De Pauw als verteller, Lou Berghmans als cameraman en Peter Vantyghem als interviewer.

Charlatan : vanaf dinsdag 20 april om 21.20 uur op Canvas en VRT NU.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten