“Enkele onnozelaars zetten hele sector in slecht daglicht”: Jachtvereniging Hubertus woedend om filmpje van klungelende ‘jagers’

De ‘jagers’ in actie. “Dit rijmt totaal niet met waar we voor staan”, foetert Hubertuswoordvoerder Christophe Rutsaert. © Dumpert
Philippe Verhaest

Een filmpje van een man die met een jachtgeweer een metalen container uit de lucht wil schieten, zorgt voor heel wat beroering. Het voorwerp belandt op de voorruit van een geparkeerde wagen en verbrijzelt die. De Hubertusvereniging Vlaanderen, die de belangen van de jagers verdedigt, reageert furieus. “De praktijken van enkele onnozelaars stellen onze hele sector in een slecht daglicht.”

Het fragment duurt amper 28 seconden, maar is in sneltempo viraal aan het gaan. Een vijftal West-Vlaamse vrienden wil vanop een kiezelweg tussen de velden met een jachtgeweer een metalen container uit de lucht schieten.

Eén man zwiert die de lucht in, maar de container gaat de foute richting uit en belandt pal op de voorruit van een geparkeerde Porsche Cayenne. ‘Ja, da’s een nieuwe ruit’, zegt een van de omstanders.

“De Hubertusvereniging staat voor een verantwoorde jacht, zowel voor mens als dier. Dit is net het tegenovergestelde” – woordvoerder Christophe Rutsaert

Waar en wanneer exact de beelden gemaakt zijn, is niet duidelijk, maar ze duiken wel net op nu de jacht op de houtduif en patrijs sinds gisteren (zondag 15 september, red.) weer van start is gegaan.

Hubertusvereniging not amused

De Hubertusvereniging Vlaanderen, de instantie die de belangen van de Vlaamse jagers verdedigt, is not amused. “Hier worden wij niet meteen gelukkig van”, zucht woordvoerder Christophe Rutsaert.

“Wij stellen net alles in het werk om mensen zo bewust mogelijk de jacht te laten beoefenen en de harmonie met de natuur in de verf te zetten en dan krijg je dit voorgeschoteld. De Hubertusvereniging staat voor een verantwoorde jacht, zowel voor mens als dier. Dit is net het tegenovergestelde.”

© Dumpert

Beneveld?

Rutsaert benadrukt dat de Hubertusvereniging de jachtethiek en -veiligheid hoog in het vaandel draagt. “Dit rijmt daar totaal niet mee. Ik hoop dat het geen gasfles is die ze daar in de lucht gooien, maar het lijkt er alleszins wel goed op. Of ze al dan niet in benevelde toestand verkeerden, laat ik nog in het midden. Maar dit doe je gewoon niet.”

“Het is bijzonder jammer dat de praktijken van enkele onnozelaars onze hele sector in een slecht daglicht stellen. Terwijl de overgrote meerderheid van de Vlaamse jagers wél verantwoord bezig is. We kunnen enkel hopen dat de bevoegde instanties deze kerels kan identificeren en gepast zal straffen.”

Christophe Rutsaert denkt niet dat het vijftal lid is van de Hubertusvereniging. “Maar ook dat zullen we nog van naderbij bekijken. Want dergelijke mensen horen niet bij ons thuis. Laat dat duidelijk zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier