Zendamateurs ontdekken digitale wereld door corona
De Roeselaarse afdeling van de Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs, kortweg UBA sectie Midden West-Vlaanderen, zit ondertussen al tien jaar in de chalet aan het parochiaal centrum, maar door corona staat hun clublokaal al even onaangeroerd. Dat wil echter niet zeggen dat de werking stilligt. Integendeel. Voorzitter Krist Perneel en zijn leden vergaderen en organiseren nu presentaties via de digitale weg.
Bij het grote publiek zijn de Roeselaarse Radiozendamateurs misschien niet zo bekend, maar deze afdeling van de Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs bestaat al sinds de jaren zestig. Na heel wat omzwervingen zitten ze ondertussen al tien jaar in de chalet aan het parochiaal centrum in Beveren. “Vooraleer we in Beveren terechtkwamen, hebben we inderdaad overal gezeten, zelfs in Hooglede”, lacht de 53-jarige Krist Perneel, voorzitter van deze UBA sectie Midden West-Vlaanderen. “Voorlopig zitten we nog altijd in Beveren, maar voor hoe lang nog? Toen we naar hier kwamen, werd gezegd dat het voor acht jaar zou zijn, aangezien het parochiaal centrum zou verdwijnen, maar het staat er nog altijd. Ik ben benieuwd of er in het nieuwe wijkhuis nog plaats zal zijn voor ons.”
Nieuwe wereld ontdekt
“Als we moeten verkassen, hopen we op een veilige locatie waar we kunnen bouwen en antennes of parabolen zetten. Hier in Beveren ligt dat wat moeilijker, want het parochiaal centrum is voor iedereen toegankelijk. We hebben dan ook al heel wat vandalisme meegemaakt de voorbije jaren. Maar we zijn de parochiale werking heel dankbaar dat we hier al die jaren ons ding hebben mogen doen.” In normale omstandigheden komen de Roeselaarse Radiozendamateurs tweewekelijks op zondagvoormiddag samen om te vergaderen, aangevuld met enkele presentaties of workshops op vrijdagavond. Maar door corona kan dat ondertussen al heel wat maanden niet meer plaatsvinden. “Gelukkig vond ons jaarlijks etentje nog net plaats voor de eerste lockdown”, zegt Kris, die op De Ruiter woont. “Sindsdien hebben we niets meer fysiek kunnen organiseren. Bij mooi weer zijn we wel een paar keer samengekomen aan het parochiaal centrum om in open lucht te vergaderen. Voor de rest verloopt alles nu digitaal. Door corona waren we genoodzaakt om wat te experimenteren met de online technieken, maar dat was zeker niet slecht voor onze leden. De meesten zijn al wat van leeftijd en hebben nu een nieuwe wereld ontdekt.”
Eerste chatboxen
Zoals hun naam doet vermoeden zijn de Roeselaarse Radiozendamateurs bezig met de technieken van de radiocommunicatie. “Wist je dat we met onze club in de jaren 90 als een van de eerste met chatboxen bezig waren? Nog voor dat allemaal op het internet bestond, deden wij dat al via een radiozender. Maar ondertussen is ons aanbod veel ruimer dan radiocommunicatie alleen. We zijn soms een halve computerclub geworden. We hebben de voorbije maanden workshops gehad over onder meer Arduino (een soort kleine ‘computer’ waarmee je verschillende projecten zelf kunt aansturen, red.) en gaan het binnenkort over satellietcommunicatie hebben. Onze laatste presentatie ging op vraag van onze leden over Dr. Werner Von Braun, de voornaamste raketingenieur van de 20ste eeuw. En de volgende keer gaat het over radioastronomie, meer bepaald het ontvangen met heel eenvoudige middelen van de waterstoflijn. We hebben dus een heel ruim aanbod.”
Vossenjacht
De club telt momenteel 30 leden en hoopt in de nabije toekomst wat meer jongeren warm te maken. “We geven met plezier uitleg en hebben verschillende zenders om te tonen. We zijn ook ieder jaar van de partij op de Wetenschapsdag om de jongeren kennis te laten maken met onze werking. We laten hen dan onder meer een zelfbouwkitje solderen, elektronische printjes maken en op ‘vossenjacht’ gaan. Dat is een oriëntatieloop waarbij de kinderen met een signaalzoeker op zoek gaan naar verborgen zenders die af en toe eens signaal versturen. Dat valt altijd enorm in de smaak. We hopen dat corona snel achter de rug is, zodat we opnieuw naar buiten kunnen komen met onze werking.” De club biedt ook een basiscursus van zes lessen. Daarna kan men het officieel examen afleggen in Brussel. Lid worden kan voor slechts 45 euro per jaar. Dan krijg je onder meer toegang tot alle secties, een tweemaandelijks boekje en is men verzekerd.
Info: Krist Perneel via 0496 26 02 21 of on4api@uba.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier