https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Laatste fase restauratiewerken begraafplaatsen Commonwealth van start gegaan

© EF
Stefaan Dehaerne
Stefaan Dehaerne Medewerker KW Westhoek

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele (N-VA), kwam deze namiddag zijn laatste handtekening zetten voor de overeenkomst van vijf jaar voor de restauratie van Commonwealth-oorlogsbegraafplaatsen. Van 2017 tot en met 2021 worden 24 sites gerestaureerd met 3.915.393,60 euro Vlaams belastinggeld. Voor de laatste fase van 2021 was er nog een krabbel nodig en die was goed voor 354 291 euro.

De ondertekening gebeurde aan Hospital Farm Cemetery, dat weggestoken ligt achter een boerderij in (hoe kan het ook anders) de Hospitaalstraat in Vlamertinge. Minister Diependaele vindt dat vredeseducatie start bij fysieke herinnering aan de twee wereldoorlogen. “De militaire begraafplaatsen in de Westhoek zijn onderdeel van het landschap. Het zijn ontzagwekkende overblijfselen die ons herinneren aan het belang van vrede. Ik ben dan ook blij dat de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) de begraafplaatsen piekfijn in orde houdt en we ondersteunen hen daarin graag met de Vlaamse overheid.”

Van 2017 tot 2021 zullen er in totaal 24 CWGC-begraafplaatsen gerestaureerd zijn, vertelt Sarah Camerlynck, die conservation supervisor is bij de CWGC. “Dit jaar pakken we 7 begraafplaatsen aan. Er blijven er voor 2021 dan nog 10 over, die met het bedrag van 354.291 euro bekostigd zullen worden. We zijn nu een nieuwe cyclus aan het voorbereiden die van start zal gaan in 2022.”

Brexit en corona

Voor de gelegenheid kwam ook Barry Murphy, de CWGC-directeur-generaal a.i., langs. Hij is vol lof over de Vlaamse steun. “Als we het vergelijken met andere regio’s in de wereld waar we ook begraafplaatsen hebben, dan springen jullie er toch bovenuit.”

En natuurlijk willen we ook weten wat corona en de brexit voor hun toekomst zullen betekenen. “Onze CWGC bestond reeds voor de Europese Unie, we werkten goed samen en ook bij ons vertrek uit de EU zullen we onze missie verder zetten. Met België is er al een samenwerking sedert 1921. Onze bestaansreden heeft eigenlijk niets te maken met de EU. Wat corona betreft: het heeft inderdaad een paar dagen onze werking grondig verstoord. Onze kantoren in Ieper en het Verenigd Koninkrijk zijn nog steeds gesloten tot september. Gelukkig is de werking te velde verder kunnen gebeuren. De overgang, het reizen en de werkgelegenheid zullen wat paperassen betreft misschien iets ingewikkelder worden, maar we doen voort!”

Metserdiender

Tijdens het bezoek had minister Diependaele een uitgebreide babbel met de drie metsers van de firma Bentein uit Langemark, die er een muurtje aan het metsen waren. Kurt Bentein: “We zijn hier een maand aan het werk en het moet af zijn in augustus. We vervangen ook slechte voegen in de reeds bestaande muur en herstellen de natuursteen. Samen met u stel ik inderdaad vast dat de CWGC meer en meer beroep doet op onderaannemers voor dergelijke restauraties. Dat is goed voor onze stiel.”

Collega’s Kevin Vancraeynest en Luc Vandeputte waren aangenaam verrast door de interesse van de minister. “Hij vertelde dat zijn vader een bouwbedrijf had en dat het reeds vijf generaties ver ging. Blijkbaar is de minister zelf ook nog metserdiender geweest. Hij merkte zelfs op dat onze mortel een beetje slap was, maar dat heeft te maken met het feit dat het kalkmortel was. Hij had er duidelijk verstand van! Het was een heel ontspannen babbel en bij zijn vertrek zei hij nog dat we hem altijd mochten bellen als we iemand tekort hadden!”

De 7 begraafplaatsen die in 2020 gerestaureerd worden met die 354.000 euro zijn: Mint Farm Cemetery, Hospital Farm Cemetery, Bus House Cemetery, Vlamertinghe New Military Cemetery (Ieper), Gwalia Cemetery, Lijssenthoek Military Cemetery (Poperinge) en Spanbroekmomen British Cemetery (Heuvelland).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.