KW verkent Westtalent (21/42): Transcoder uit Brugge

Redactie KW

Op 1 november wordt de eerste voorronde van het tweejaarlijkse provinciale muziekconcours Westtalent weer op gang getrapt. Dat gebeurt door zeven bands in JH Comma in Brugge. KW.be checkt in aanloop naar dit evenement alle bands, van nr 1 tot nr 42. Vandaag: Transcoder uit Brugge.

Wie zijn dat?

Jan Van Acker (zang), Francis Isebaert (gitaar), Steve Lehnen (gitaar), Miguel Wensch (basgitaar) en Minco De Bruin (drums).

Wat spelen die?

“Alternatieve rock en indierock.”

Vanwaar die naam?

“De bandnaam ‘Transcoder’ komt terug van de smalle band numberstations die door spionnen in de wereldoorlog werden gebruikt . Tegenwoordig wordt dit nog altijd gebruikt maar nu meer voor industriële spionage. Waarom we die naam dan kozen? Gewoon, omdat we dat wel een cool gegeven vonden (lachje).”

Wat bracht hen samen?

“We kenden elkaar sowieso via muzikale aangelegenheden en onstuimige feestjes, en van het een kwam het ander…”

In welke voorronde?

JH De Broedkasse, De Haan, zaterdag 9 november.

Alloo, concurrentie?

Ze nemen het op tegen Scumbag, Manwhore, Soviet Grass, Quistgard, Birds en Major Clint.

Aantal fans op Facebook? 1271 stuks.

Ons verdict?

Ze lijken af en toe al eens mee te spelen met de grote jongens, deze vijf. Jasper Steverlinck nam hen al eens als ‘Poulains’ mee naar het gelijknamige evenement van Studio Brussel en in 2011 mochten ze zelfs al het voorprogramma van ‘zijn’ Arid verzorgen in de Ancienne Belgique in Brussel. Ze zaten ook al in de studio met de bekende Belgische producer Luc Van Acker, onder andere bekend van de nationale evergreen ‘Zanna’ met Anna Domino. Tot zover het namedroppen, nu over Transcoder zélf, dat in de bio dweept met schoon volk als Sonic Youth, Joy Division, Radiohead en The Stooges. Wat ons van bij de eerste noot opvalt: Wat. Een. Professioneel. Geluid! Effenaf af. En yep, hier en daar is die typische ‘stofzuigersound’ van Thurston Moore en de zijnen te horen in het geluid van Transcoder, die voorts ook zweept bij een stevige muur van marcherende gitaren. Ook A Brand is een invloed, lijkt ons, en da’s nooit een slecht teken. Qua techniek een dikke 10 op 10, qua zang een ruime voldoende – het onderste wordt nergens uit de kan gehaald, en da’s ook niet nodig – maar qua songsmederij is er nog wel ruimte voor verbetering. Eén beklijvende oorworm, en StuBru gaat voor de bijl. (****)

Zo klinkt de stofzuiger van Transcoder trouwens.

(FJA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.