75 jaar bevrijding herdacht in Anzegem

Burgemeester Gino Devogelaere brengt een groet aan de gesneuvelde verzetstrijders en soldaten. © XC
Redactie KW

Onder grote belangstelling werd aan het monument van het Geheim Leger, de 75ste verjaardag van de bevrijding herdacht. Het monument werd opgericht ter ere van de verzetsleden die op 6 september 1944 gefusilleerd werden. De herdenking van de gesneuvelden werd georganiseerd door de Waregemse vereniging ‘Heldentrouw’.

Heel wat mensen kwamen zondag 8 september naar het monument in de Grote Leiestraat in Anzegem om de gesneuvelde verzetsstrijders te eren, onder hen ook heel wat hoogwaardigheidsbekleders. Denis Vansteenbrugge, waarnemend voorzitter Heldentrouw en voorzitter van Vaderlandslievende Verenigingen. “Voor mij is de herdenking heel belangrijk, mijn vader is één van de gesneuvelden, Roger Vansteenbrugge. We blijven deze mensen in herinnering brengen tot zolang we kunnen”, vertelt de voorzitter.

Zeven witte graven zijn de stille getuigen van het drama dat zich 75 jaar geleden afspeelde in Anzegem op de vooravond van de bevrijding. Op 5 september verschijnen de eerste Engelse soldaten in Waregem. De bevolking viert uitbundig feest, maar weet niet dat dit slechts een voorhoede is en dat de Duitse soldaten nog in de streek zijn. Waregem kraaide te vroeg victorie en de Duitse soldaten maakten acht Waregemnaars af waaronder twee verzetsstrijders Adolf Cannie en Henri Lebbe. De dag erna worden door terugtrekkende Duitsers ook zes verzetsleden van het Geheime Leger gefusilleerd. Hun namen Roger Vansteenbrugge, Jozef Duthoy, Marcel Windels, Wally Loosveldt en Daniel Delmulle. In een geraakte tank van de 44ste Royal Tanks tank sneuveld Leonard Williams door vijandig vuur. De Amerikaanse soldaten uit de neergestorte B24 John Mahoney en Jim Cockriel overleefden de aanval.

Anzegems burgemeester Gino Devogelaere legt een krans neer aan het graf van een gesneuvelde verzetsstrijder.
Anzegems burgemeester Gino Devogelaere legt een krans neer aan het graf van een gesneuvelde verzetsstrijder.© XC

Aan de graven werden bloemenkransen gelegd door Kurt Vanryckeghem burgemeester van Waregem, Gino Devogelaere burgemeester van Anzegem, Joop Verzele burgemeester van Kruisem. Daarna volgend nog kransen van het Belgisch Bataljon Artillerie, The American Battle Monuments Commission, het Heilig Hart College uit Wargem, de Vaderlandslievende verenigingen en tot slot Heldentrouw Waregem. Na het leggen van de bloemen werd de Brabançonne gespeeld door de Koninklijke Harmonie De Geniale Jongens uit Waregem en de Koninklijke Fanfare Hoger Op uit Sint-Elooisvijve.

(XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier