Ben jij gelukkig in Gent? Laat het ons weten via de enquête op www.kw.be/kwkaaptgent

Waarbij zich meteen de vraag stelt of de West-Vlaming niet een beetje extra aandacht verdient, ook op beleidsniveau. Want gaat het om een kwinkslag of is er sprake van discriminatie? Is er met andere woorden nood aan een schepen voor West-Vlaamse zaken? Moet die ijveren voor faciliteiten, een West-Vlaamse feestdag in Gent of een eigen cultuurhuis? En wie moet dat dan zijn, die schepen?

Krant van West-Vlaanderen zoekt een antwoord in de derde editie van KW Kaapt Gent.

De lokroep van de bruisende grootstad, de liefde, het werk... De redenen om als West-Vlaming in Gent te wonen, zijn bekend. Het cliché van het 'bluvn plakkn' na de studies. Met 20.700 provinciegenoten nestelt Gent zich in de toptien van 'grootste West-Vlaamse steden'.

Ik ben geschrokken van de reacties op mijn West-Vlaams accent

Omdat het verhaal van de West-Vlaming niet stopt aan de geografische grens van onze provincie, trok Krant van West-Vlaanderen de voorbije twee jaar naar Gent om er de West-Vlaamse ziel van de Arteveldestad bloot te leggen. Tijdens KW Kaapt Gent verhuisden we onze online redactie een week naar Gent, in bar Jos (2016) en bij radiozender URGENT.fm in de Krook (2017).

Tientallen verhalen, video's, columns en interviews kan je nalezen op www.kwkaaptgent.be. Voor de derde editie gooien we het over een andere boeg. De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan in oktober en de verkiezingsthema's vinden stilaan hun weg naar lokale politieke denktanks en brainstormsessies. De West-Vlaming in Gent, is dat geen thema? Wie de voorbije jaren het reilen en zeilen in Gent wat volgde, zou kunnen vermoeden dat er toch wel iets onderhuids aan het broeden is.

Haat tegenover West-Vlamingen

Schepen Filip Watteeuw bijvoorbeeld die op de gemeenteraad tijdens een discussie over het mobiliteitsplan naar zijn hoofd geslingerd krijgt dat hij als 'nieuwe Gentenaar niet kan weten wat de echte mentaliteit is van de Gentenaars'. "Zijn West-Vlamingen dan tweederangsburgers?" repliceerde de schepen die intussen al drie decennia in de Arteveldestad woont. En toch... Die roots in Moorslede blijven hem parten spelen.

Of er is de Deliveroo-koerier Yuri Debouver die vorig jaar in een filmpje op sociale media de onveiligheid voor fietsers in Gent aan de kaak stelde. Zijn tongval 'verraadde' echter zijn Oostendse roots waardoor niet de inhoud van zijn boodschap, maar zijn taaltje voor ophef zorgde. "Ik ben geschrokken van de reacties op mijn West-Vlaams accent," getuigt Yuri. "Er is blijkbaar heel wat haat tegenover West-Vlamingen, dat had ik niet zien aankomen."

Enquête

Zijn dit losse flodders of is er meer aan de hand? Dat wil Krant van West-Vlaanderen uitvlooien aan de hand van een enquête. Samen met een redactie studenten van Arteveldehogeschool gaat KW op zoek naar (getuigenissen van) de West-Vlaamse Gentenaars. Die kunnen de enquête invullen op www.kw.be/kwkaaptgent.

Midden mei komt KW met het antwoord op de vragen: voelt de West-Vlaming zich thuis in Gent en heeft Gent nood aan een schepen voor West-Vlaamse zaken? Tijdens Kaapt Gent slaan we onze tenten op bij radiozender URGENT.fm in De Krook. Samen met deze jonge radiomakers en de Arteveldestudenten gaan we op de radio en op KW.be o.a. burgemeester Daniël Termont aan de tand voelen over de West-Vlaamse kwestie.