Flink applaus voor nieuwe provincieraadsvoorzitter Eliane Spincemaille

Redactie KW

Een flink applaus barstte los in de provincieraadszaal toen Eliane Spincemaille werd verkozen tot nieuwe voorzitter. In een korte verklaring droeg ze haar verkiezing op aan de generatie vrouwen die hebben moeten strijden voor een plaats in de politiek. Daarna ging ze in de voorzittersstoel zitten en leidde meteen met vaste hand het verder verloop van de installatiezitting van de provincieraad.

Eliane Spincemaille uit Otegem (CD&V) is de eerste vrouwelijke voorzitter in de geschiedenis van de provincieraad. “En laat provincie inderdaad een vrouwelijk woord zijn, het woord ‘bestuur’ is onzijdig, en de raad … mannelijk”, stelde ze met een knipoog. De nieuwe voorzitster laat zich vooraan in de zaal alvast omringen door een overwegend vrouwelijk gezelschap, want van de vier secretarissen is enkel Gunter Pertry (SP.A) een man. De andere secretarissen zijn Sigrid Vandenbulcke (N-VA), Lies Laridon (CD&V), en Elke Carette (Open VLD).

Ondertussen namen ook de fractieleiders kort het woord : Christof Dejaegher (CD&V), Kristof Pillaert (N-VA), Peter Roose (SP.A), Hugo De Plecker (Open VLD), Kurt Ravyts (Vlaams Belang) en Gerda Schotte (Groen) verklaarden allen dat hun fractie onder de specifieke partijnaam zal zetelen in de provincieraad.

Ook nieuwe deputatie legde de eed af, in handen van kersvers voorzitster Spincemaille. Guido Decorte, Franky De Block, Carl Vereecke, Bart Naeyaert, Jean de Bethune en Myriam Vanlerberghe deden dit vlekkeloos, en Myriam trakteerde als enige vrouwelijke gedeputeerde daarna nog de collega’s-gedeputeerden en gouverneur Carl Decaluwé op een flinke kus. (JRE)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.