Xan en Olivier brengen ondernemers samen met West-Vlaams kampioenschap padel:“Ook ondernemers willen zich wel eens amuseren”

“We hopen dit padel-event snel te kunnen uitbreiden naar Oost-Vlaanderen”, zegt Xan Debaenst links vooraan en hier naast Olivier Decapmaker, mede-organisator van de padelevents die er aankomen voor West-Vlaamse ondernemer. © Kurt De Schuytener
Freddy Vermoere
Freddy Vermoere Medewerker KW

Kortrijkzaan Xan Debaenst (27) wil samen met spitsbroeder Olivier Decapmaker (30) ondernemers warm maken voor bijeenkomsten die een combinatie zijn van padellen, lekker eten en netwerken. Een West-Vlaams kampioenschap padel voor ondernemers op zaterdag 30 maart is de prelude voor een veel grootschaliger project in de kustprovincie.

Waar kan je een initiatief als dit beter lanceren dan in Kortrijk, de centrumstad van een regio die ooit tot het ‘Texas van Vlaanderen’ werd omgedoopt? Ook in een economisch goed boerend gebied willen ondernemers zich op tijd en stond wel eens amuseren. Dat was zowat de achterliggende gedachte van Kuurnenaar Xan Debaenst en Gentenaar Olivier Decapmaker, allebei jong, gretig en ondernemend, toen ze hun plan uitwerkten. Het gesprek doen we met Xan, als man van de streek. Hij is beginnend ondernemer en stampte vorig jaar Atlas Wear uit de grond, een bedrijf in gepersonaliseerde kledij. De plaats van afspraak is padelclub Garrincha aan de Leynvaalsstraat 2 in Heule, waar het kampioenschap plaatsvindt.

“Na deze padelwedstrijd volgen er zes bijeenkomsten in de provincie waar we padel combineren met een diner”, zegt Xan. “Daarvoor trekken we dan naar Middelkerke, opnieuw naar Kortrijk, Waregem, Wingene, Menen en Ieper. Als dit goed loopt, kunnen we verder kijken voor uitbreiding en dan denken we in eerste instantie aan Oost-Vlaanderen. Olivier speelt bij dit alles een heel belangrijke rol omdat hij toch over de contacten beschikt in onze provincie als coach bij de ondernemersorganisatie Voka West-Vlaanderen in Kortrijk.”

Sport is je ding wel, want je bent ook bezig met een vrij ambitieus project rond voetbal met kinderen. Wat is dat precies?

“We organiseren sportkampen en zetten sportsessies op waarbij kinderen kunnen voetballen zonder prestatiedruk. Dat er behoefte is aan een dergelijke organisatie mag blijken uit onze sterke groei. Bij de start drie jaar geleden hadden we een driehonderdtal kinderen, nu zijn dat er een duizendtal. De naam van onze organisatie is Soccer Stars, een concept dat ik overgenomen heb van Little Ball Village in Waregem, een organisatie gespecialiseerd in kleutersport en kleuterkampen. Bij ons is er één vaste kracht, medebestuurder Maxim Vannieuwenhuyze. Voorts doe ik een beroep op een vijftigtal trainers. Ik probeer er zelf ook zoveel als mogelijk bij betrokken te zijn, want ik haal daar toch wel veel energie uit.”

Sportieve initiatieven in de vrijetijdssfeer, levert je dat ook iets op als ondernemer?

“Rechtstreeks verdien ik daar niets aan, maar het bezorgt me veel voldoening en een pak interessante contacten en er zijn toch ook al behoorlijk wat opdrachten uit voortgekomen voor mijn bedrijf Atlas Wear. Netwerking levert toch grote voordelen op.”

Laat het ons dan eens hebben over Atlas Wear, het bedrijf dat je in mei vorig jaar hebt opgericht. Lukt het wat als beginnend ondernemer?

“Het is allemaal nog wat pril natuurlijk, maar het gaat de goede kant op met mijn bedrijf. Wij creëren met onze producten maximale impact op de identiteit en het teamgevoel van onze klanten. Inmiddels is er een veertigtal sportorganisaties klant bij ons, maar ook kinesisten en horecazaken. Dat is ook de doelgroep waarop we mikken. Door de groei kunnen we investeren in nieuwe en betere machines, wat nodig is voor het drukken en borduren van het textiel. De productie gebeurt nu nog in Torhout maar binnenkort trekken we naar een groter gebouw op het bedrijventerrein De Stip aan de Deerlijksesteenweg in Harelbeke. Op termijn hopen we een sterke speler te worden in het segment van de gepersonaliseerde kledij.”

Is de zin om te ondernemen iets dat je van je ouders geërfd hebt?

“Neen, ik kom niet uit een ondernemersfamilie. Mijn ouders werken in loondienst en stonden aanvankelijk ook wat weigerachtig tegenover mijn plannen om een bedrijf op te richten uit schrik voor de financiële risico’s die eraan verbonden zijn. De zin in ondernemen is tijdens mijn studies ontstaan. Op een bepaald moment moesten we voor het eerst een evenement organiseren en dat is me zo goed bevallen dat ik op het einde van mijn studies wist dat ik ooit als ondernemer van start zou gaan. Al ben ik daarna eerst nog bij sportwinkelketen Decathlon gaan werken. Daar is de goesting om zelf iets uit de grond te stampen helemaal concreet geworden nadat ik er allerlei projecten op het getouw had kunnen zetten. De passie voor sportkledij en voor het personaliseren daarvan is daar ontstaan.”

Tot slot, waar ga je graag iets eten of drinken in Kortrijk?

“De Kameleon in Heule is een tof eetcafé waar ik al vaker ben gaan lunchen en vergaderen. Zeker de ovenkoeken, HEK genaamd, zijn een echte aanrader. Het zijn uitstekend klaargemaakte broodjes met gegrilde ham en gesmolten kaas.”

www.padelpreneur.com

Xan Debaenst

Privé: Xan Debaenst (27) woont samen met zijn vriendin in Kuurne. Hij is opgegroeid in Ichtegem.

Studies/loopbaan: Xan heeft sport en bewegen gestudeerd aan Howest Brugge. Hij heeft sinds vorig jaar zijn eigen bedrijf Atlas Wear waarmee hij gepersonaliseerde kledij maakt en verkoopt. Hij is ook de man achter de vzw Soccer Stars, wat staat voor voetballen zonder prestatiedruk voor kinderen.

Padel Preneur: Hij is samen met Olivier Decapmaker initiatiefnemer van Padel Preneur in Kortrijk dat events opzet om ondernemers bij mekaar te brengen in een context van padel, lekker eten en netwerken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier