Winsol plant eigen bos in (de buurt van) Izegem

Ceo Xavier Costenoble zag Winsol in 2020 met 30 procent groeien. (foto Frank)© Frank Meurisse
Ceo Xavier Costenoble zag Winsol in 2020 met 30 procent groeien. (foto Frank)© Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

IzegemStraks opent Winsol ook een winkel in Dubai, maar de Izegemse firma haalt vooral het nieuws omdat Winsol in zee gaat met Forest Fwd en zo een eigen bos wil leasen. “We zetten sowieso al in op duurzaamheid en met een eigen bos dragen we bij tot de doelstelling om 4.000 hectare bos bij te creëren”, verklaart ceo Xavier Costenoble.

Bruggeling Xavier Costenoble is sinds 2016 ceo van Winsol en samen met een vennoot is hij sinds 2017 ook eigenaar. Het bedrijf, dat sinds 1876 bestaat en vroeger vooral houten rolluiken fabriceerde, maakt nu ramen en deuren in pvc en aluminium, balustrades, rolluiken en poorten en specialiseert zich ook in zonnewering. “We hebben een sterk 2020 achter de rug”, benadrukt Xavier Costenoble. “Met onze zonnewering boren we ook internationaal nieuwe markten aan. Onze omzet steeg al met 30 procent en straks openen we onze eerste winkel in Dubai.”

Designprijzen

Bij Winsol werken een 500-tal mensen. De productie van ramen, deuren, rolluiken en poorten gebeurt in Izegem, balustrades worden gerealiseerd in Ardooie en in Aalter fabriceert men zonnewering, in de vorm van zonnetenten, terrasoverkappingen en screens. “We hebben ook al een paar internationale designprijzen gewonnen, ons merk is ook jonger en hipper geworden. Dat draagt ook bij aan onze groei.”

“De reacties op de werkvloer zijn unaniem positief” – Xavier Costenoble, ceo Winsol

Het gaat Winsol dus voor de wind en straks krijgt het bedrijf ook een eigen bos. “De firma Forest Fwd contacteerde ons. Ze nemen het initiatief om bedrijven en organisaties achter zich te scharen en zo nieuwe bossen te creëren. Zelf zijn we ook bezig met duurzaamheid. Onze zonnewering houdt warmte buiten, dus hoef je je huis niet te koelen. In enkele producten zijn ook al zonnepaneeltjes ingebouwd. En onze daken liggen vol met zonnepanelen. Bedoeling is om energieneutraal te gaan werken. Maar we wilden ook voor ons personeel iets tastbaars. Daarom gingen we in op het voorstel om een bos voor ons aan te leggen.

1.500 bomen

Concreet komt het er op neer dat Forest Fwd op zoek gaat naar een perceel. “We hebben gevraagd dat dit zo dicht mogelijk bij ons hoofdkantoor in Izegem zou kunnen. Wij betalen een opstartkost en een jaarlijkse vergoeding van tussen de 4.000 en 5.000 euro en bedoeling is dat in november het bos al wordt aangeplant. Forest Fwd staat in voor het onderhoud en wij engageren ons voor 20 jaar. Het gaat om één hectare, goed voor zowat 1.500 bomen. Zo dragen wij ons steentje bij in de ambitie van minister Zuhal Demir om 4.000 hectare bos bij te creëren. De reacties op de werkvloer zijn ook unaniem positief. Misschien kunnen we in en rond ons bos wel bedrijfsactiviteiten organiseren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.