
Spuntini, de gespecialiseerde groothandelaar voor de brede horecasector, koestert ambitieuze uitbreidingsplannen. Een kleine tachtig kilometer ten zuiden van de hoofdvestiging in Deerlijk bouwt het een nieuw verdeelcentrum voor de (Noord-)Franse markt. “Met een duidelijk doel”, zegt stichter Nico Van Bever (64). “Onze klanten de allerbeste kwaliteit schenken en hen volledig ontzorgen.”
Spuntini – Italiaans voor tussendoortjes – is sinds de opstart in 1987 in horecamiddens uitgegroeid tot een begrip. Nico Van Bever runde meerdere frituren, waardoor het mogelijk werd om rechtstreeks aan te kopen bij de fabrikanten.
“Op die manier zijn onze groothandelactiviteiten gestart”, legt hij uit. “We evolueerden tot een go-between tussen leveranciers en horecazaken. Zo evolueerden we snel naar één centraal aanspreekpunt voor onze horecaklanten en kunnen we een zeer uitgebreid gamma aanbieden.”
Een kleine veertig jaar later heeft Nico zijn ambitie meer dan ooit in realiteit omgezet. Anno 2025 telt Spuntini een 350-tal medewerkers, verdeelt het zo’n 25.000 verschillende (voedings)producten en telt het 10.000 trouwe klanten. Die worden vanuit dertien vestigingen in België en Frankrijk in de watten gelegd.
Expansie nastreven
Naast Nico is ook zijn echtgenote Isolde Van Belle in het bedrijf actief, samen met hun kinderen Lise – vestigingsmanager in de Deerlijkse hoofdzetel – en Sam, commercieel directeur. Eind februari werd met Davy De Vlieger een nieuwe ceo aangesteld en Erik Lauwers treedt op als familieadviseur.
“Ik had destijds nooit durven dromen dat mijn geesteskind tot dit zou uitgroeien” – Nico Van Bever
“Ik had destijds nooit durven dromen dat mijn geesteskind tot dit zou uitgroeien, al had ik altijd wel de drive om verder te groeien. Die expansie nastreven doen we nog altijd. Door keihard te werken en het allerbeste na te streven. Dat zit gewoon in ons DNA.”
Nico omschrijft Spuntini als een familiebedrijf dat dé partner voor de horecasector wil zijn. Onze slogan is niet voor niets We deliver food happiness. Onze klanten zijn niet alleen restaurants en brasseries, maar ook scholen, bedrijven en zelfs festivals. Ook toeristische trekpleisters als Bellewaerde, Planckendael en Center Parcs kloppen graag bij ons aan.”
Nico en zijn team gaan er prat op dat je bij Spuntini (zo goed als) alles vindt. “Je kan ons beschouwen als een grootwarenhuis, maar dan voor de professional. En de weinige keren dat een klant een product zoekt dat we niet meteen in voorraad hebben, gaan we er met plezier voor hem naar op zoek.”
“We staan onze klanten ook bij met advies. We gaan samen op zoek naar de beste formules, welke producten voor hen op maat zijn en organiseren ook inspiratiesessies. Daarvoor hebben we in ons hoofdkwartier in Deerlijk, waar we sinds 2,5 jaar te vinden zijn, een grote demokeuken geïnstalleerd.”
Lokale verankering
Die aanpak levert Spuntini klanten in het hele land op, maar ook bij onze zuiderburen geniet het bedrijf een ijzersterke reputatie. De eerste Franse stapjes werden in 2004 gezet, nu telt het al vier filialen in Noord-Frankrijk.
“Omdat we fel in lokale verankering geloven. We willen tússen onze klanten werken, weten wat er bij hen leeft. Ook daar bieden we dezelfde service aan en dankzij ons om en bij de vierhonderd leveranciers tellend netwerk kunnen we op al hun noden inspelen.”
Jaarlijks vertrekken er zo’n vijftien miljoen items van bij Spuntini, waarvan zo’n dertig procent op Franse bodem wordt geconsumeerd
Jaarlijks vertrekken er zo’n vijftien miljoen items van bij Spuntini, waarvan zo’n dertig procent op Franse bodem wordt geconsumeerd. “Op jaarbasis genereren we een omzet van 160 miljoen euro, 45 miljoen daarvan komt uit onze activiteiten in Frankrijk. In België zijn de meeste verkochte artikelen de scampi, frikandel en pasta. In Frankrijk zijn de burgers en mexicano’s met voorsprong de best verkochte producten.”
Verdeelcentrum
En die zullen vanaf april 2026 vanuit een state of the art verdeelcentrum net onder Rijsel beleverd worden. “Onze huidige Franse hoofdzetel wordt stilaan te klein.”
“Daarom bouwen we nu op een site van 23.000 vierkante meter een gebouw van 5.400 vierkante meter. Daar zullen we meer dan 3.500 palletten kunnen opslaan en verwerken. Op die manier willen we onze aanwezigheid in Frankrijk nóg verder verankeren.” Volgende maand moeten de eerste grondwerken starten.
Compliment
De komende jaren wil Spuntini verder groeien. “Door onze eigen activiteiten uit te breiden, maar ook via overnames. Zo hebben we in september vorig jaar nog Bella Sicilia in La Louvière aan onze groep toegevoegd, een specialist in authentieke Italiaanse lekkernijen. In 2022 werd ook diepvriestopper Biebuyck uit Ruiselede lid van onze familie. En we kijken ook stilaan richting Nederland. Daar zijn onze eerste klanten al een feit.”
“De afgelopen twee jaar hebben we ook fors geïnvesteerd in onze mensen. Een efficiënte organisatie die ervoor zorgt dat onze klanten zo vlot mogelijk bediend worden. Want dat is en blijft het mooiste compliment dat we kunnen krijgen: dat mensen ons zeggen dat ze bij ons de allerbeste kwaliteit vinden en we hen volledig ontzorgen.”
Bedrijvig West-Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier