Wie volgt Cindy Wielfaert op als uitbater van de Watewy in Tielt?

Cindy Wielfaert aan het sport- en recreatiedomein Watewy in de Hondstraat. © Foto VVC
Redactie KW

In september 2018 loopt de concessie van brouwerij Roman op sport- en recreatiedomein Watewy ten einde. Het Autonoom Gemeentebedrijf Tielt zoekt kandidaten voor de nieuwe overeenkomst voor de komende negen jaar. Cindy Wielfaert stelt zich geen kandidaat. Nochtans zal ze in september op een jaar na een decennium lang het gezicht van en de drijvende kracht achter de zaak zijn.

“Ik heb hier elke dag graag gewerkt, maar ik stel me geen kandidaat voor een nieuwe concessie”, opent Cindy Wielfaert. “Aanvankelijk merkte ik dat veel mensen de Watewy niet kenden. Gelukkig is daar snel verandering in gekomen door de feestjes voor verenigingen die ik organiseerde, de wekelijkse zumba-avond en mijn inzet voor het Kinderkankerfonds. Ondertussen kent iedereen in de ruime omgeving Watewy. Ik ben trots op wat ik verwezenlijkt heb en ik denk dat ik een meerwaarde aan de stad gegeven heb. Voor mij is het nu tijd om een andere weg in te slaan. Ik ben verpleegkundige van opleiding en wil me engageren in de sociale sector. Hoe graag ik de Watewy ook uitgebaat heb en nog zal uitbaten tot de laatste dag, dit is een keuze die ik nu voor mezelf maak.”

Veel verenigingen

Tielt is een stad die leeft en bijzonder veel verenigingen telt. Tieltenaars houden van iets en zoeken gelijkgestemden. Ze richten een club, groep of vereniging op. Ze komen samen en vergaderen. Ze organiseren tornooien of evenementen. “Cactusclub Grusonia vergadert hier om de twee maanden. Soms is een van de cactusverzamelaars op reis geweest en presenteert dat clublid een diareportage over de bijzondere cactussen die hij of zij gezien heeft. De Tieltse postzegelclub komt hier elke maand samen voor een ruilvoormiddag op zondag en ze houden hier ook hun bestuursvergadering. Op maandag verwelkom ik de petanqueclub van Okra. Op dinsdag, woensdag en vrijdag kan iedereen hier vrij petanque spelen, maar meestal zie ik dezelfde groep.”

“Ik ben trots op wat ik verwezenlijkt heb en ik denk dat ik een meerwaarde aan de stad gegeven heb”

Veel verenigingen komen op de Watewy hun jaarlijkse etentje of evenement boeken. “Ik denk aan Pasar Tielt, Turnkring Atlas, de Watewystappers en Recreas van André Baekelandt, die een jaarlijks kerstfeest organiseert voor zijn sportclub voor personen met of zonder een verstandelijke of persoonlijke beperking. Nog heel wat andere verenigingen vinden hun weg naar Watewy, want iedereen is welkom. Wie hier een feestje boekt, komt terug.

Veel wandelaars

Sport- en recreatiedomein Watewy heeft ook vaste klanten die niet per se aan een vereniging of sportclub hoeven gelinkt te worden. “De zumba-avond op dinsdag blijft een groot succes. Men is niet gebonden en komt als men wil of kan. De Landelijke Gilde houdt hier zijn seniorennamiddag. Veel fietsers, al dan niet senioren, pauzeren hier en onze eigen voetbalclub de Watewyboys heeft hier uiteraard ook zijn vaste stek. Veel mensen uit de buurt die een wandeling maken, houden hier halt voor een koffie of een andere verfrissende drank. Natuurlijk zie ik ook veel jonge ouders op het terras. Het mag gezegd dat ze kunnen genieten van elkaar, terwijl ze hun kindjes op de speeltuigen in het vizier houden.

Cindy is bijzonder positief over de samenwerking met Stad Tielt. “Mijn contactpersoon was Judith Van Hoe. Zij heeft er zich echt mee beziggehouden om de concessie te bekijken en de verbeterpunten naar voren te brengen.”

Concessie aangepast

In de nieuwe concessieovereenkomst vinden we dan ook enkele nieuwe zaken. “Vooreerst telt niet alleen nog de geldelijke som die men voorstelt. Die vertegenwoordigt nu slechts 50 procent van de kans om de concessie te verkrijgen. 25 procent behaalt men door het motiveren dat men vertrouwd is of althans interesse vertoont vertrouwd te worden met het sport- en verenigingsgebeuren in Tielt. Het laatste kwart – en daarom niet het minste – polst naar de visie op het totaalconcept in het recreatiedomein. Bovendien betaalt de concessiehouder het eerste jaar slechts de helft van de geboden huurprijs.” Een unieke kans om als concessiehouder eigen initiatieven naar voren te schuiven.

“Het zou voor mij een gelukkig moment zijn om de fakkel aan een oprecht gedreven persoon of koppel te mogen doorgeven” – Cindy Wielfaert

Er zijn dus enkele wijzigingen merkbaar in de nieuwe overeenkomst. “Door het goede contact met Judith, die zich er echt over ontfermd heeft om dit project aan te passen aan huidige, gangbare en betere voorwaarden, is de concessie nog interessanter geworden dan negen jaar geleden. Ik heb het nu over de tellers van elektriciteit, water en gas. In mijn overeenkomst valt er 50 procent te betalen voor elektriciteit, 30 voor water en 30 voor gas. De 50 voor elektriciteit blijft, maar voor gas en water komen er aparte tellers. Ik vind dat een grote verbetering voor de toekomstige uitbater.”

Meerwaarde bieden

Officiële kandidaten zijn er nog niet. Dat zal pas bekend raken na 20 juni. “Nochtans is dit een erg aantrekkelijke locatie en concessie. Ik zie naast de gescheiden tellers voor gas en water een echte uitdaging voor iemand die Tielt een meerwaarde wil bieden. Een persoonlijke touch kan en mag. Het Autonoom Gemeentebedrijf Tielt zoekt uitbaters die ervoor gaan. Mensen die het zien zitten om de Watewy te laten groeien en te doen bloeien. Het zou voor mij trouwens ook een gelukkig moment zijn om de fakkel aan een oprecht gedreven persoon of koppel te mogen doorgeven”, rondt Cindy Wielfaert af.

(Vicky Van Compernolle)

Kandidaten gezocht

In september 2018 loopt de concessie van de horeca-uitbating op sport- en recreatiedomein Watewy ten einde. Het Autonoom Gemeentebedrijf Tielt zoekt geïnteresseerden die zich kandidaat willen stellen voor een nieuwe overeenkomst voor de komende negen jaar. Kandidaten laten ten laatste op 20 juni van zich horen.

Geïnteresseerden vinden alle details erover op www.tielt.be/autonoomgemeentebedrijf of kunnen Gudrun Dupont contacteren via gudrun.dupont@tielt.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.