West-Vlaanderen viert massaal ‘Week van de Fairtrade’

© Fairtrade Belgium
Phebe Somers

Als één van de drie Fairtrade Provincies is het niet verrassend dat West-Vlaanderen de nodige aandacht besteedt aan Week van de Fairtrade (6 – 16 oktober). Nergens worden er meer officiële activiteiten georganiseerd dan bij ons. Meer dan de helft van onze gemeentes draagt ook de titel van Fairtrade Gemeente.

Tijdens de Week van de Fairtrade wordt er aandacht gevestigd op eerlijke handel tussen ontwikkelingslanden en rijke westerse landen. Als je een fairtrade product koopt ben je zeker dat de producent in het Zuiden een eerlijk loon ontvangt. Verschillende winkels zullen deze week leuke acties organiseren, maar ook enkele gemeentebesturen pakken uit met een leuke activiteit om de Fairtrade Week in de verf te zetten. Vooral in Brugge is er heel wat te doen. Ontdek alle initiatieven in onderstaand kader.

FAIR TRADE GEOCACHE – 6 tot 16 oktober

Stad Brugge maakt een geocache route voor op je smartphone. De verschillende tips zullen op een leuke en speelse manier mensen laten kennismaken met eerlijke en lokale producten (voeding, kledij, elektronica…) in Brugge. Er wordt extra ingezet op het bereiken van maatschappelijk kwetsbare groepen.


COSH! FAIR FASHION WALK – 9 en 13 oktober

COSH! neemt je mee op een tour doorheen Brugge langs verschillende adresjes waar je fair fashion kan vinden. Woensdag 13 oktober is er een speciale editie voor studenten.


DE FAIRE KINDERWERELD II – 8, 9, 13 en 16 oktober

Op het programma: een workshop fair fashion (oude T-shirts pimpen), een fairtradelied maken, een fairtradezoektocht en escape room, een belevenistunnel…). Er wordt speciale aandacht aan besteed om kansarme kinderen en kinderen uit OKAN-klassen te laten deelnemen.


GREEN BOOK – lancering 8 oktober

In Kortrijk wordt een gids met stadsplan gemaakt waarop alle duurzame horeca- en handelszaken vermeld staan. De focus ligt op fairtrade en korte keten, maar het gaat evengoed om bedrijven die inzetten op deeleconomie. Tijdens de Week van de Fairtrade wordt het parcours langs de deelnemende handelszaken feestelijk gelanceerd met onder andere straattheater, graffiti, muziek…


HOE KAN KORTRIJK EEN (H)EERLIJKE STAD ZIJN? – 15 oktober

Op het Schouwburgplein kunnen Kortrijkzanen meedenken over wat er nog beter kan in hun stad. Met een goeie koffie en stuk taart mogen ze letterlijk mee tekenen aan de plattegrond van Kortrijk anno 2030.


FAIRINCLUSIEF, SAMEN VOOR EEN FAIRE EN INCLUSIEVE STAD – 2 oktober

De mensen die Duinhelm vzw begeleidt volgen workshops bij Oxfam en werken samen met hen een fairtradewandeling uit. Per stopplaats is er een fairtradeopdracht en/of -proevertjes. Bij de zoekopdrachten kan je een fair of zelfgemaakt geschenk door de cliënten van Duinhelm winnen.


WAREGEM GOES BANANAS – 16 en 17 oktober

Stad Waregem werkte een heel project uit rond bananenproductie in Gatsibo, Rwanda (met wie ze een partnerschap hebben). Het gaat onder andere om een spel voor jongeren waardoor zij kunnen kennismaken met de producenten en het productieproces.


INTERACTIEVE WANDELING VOOR JONG EN OUD – 16 oktober

Zwevegem pakt uit met een interactieve fairtradewandeling voor jong en oud. Bij elke tussenstop zijn er kleine opdrachtjes zoals een quiz, spel, … rond fairtrade. Via de kindergemeenteraad is er ook een internationale uitwisseling (Kindergemeenteraad goes international) met een school in Ghana. Ook vanuit deze hoek worden opdrachten toegevoegd om inwoners te laten kennismaken met het partnerschap.

36 Fairtrade Gemeentes

© Fairtrade Belgium

Sinds 2006 behaalden 36 West-Vlaamse gemeentes de titel ‘Fairtrade gemeente’. Dat wil zeggen dat ze zich engageren om eerlijke handel te ondersteunen. Dit label krijg je als gemeentebestuur niet zomaar, je moet namelijk voldoen aan zes vooropgestelde criteria, die op een geheel eigen manier mogen ingevuld worden. Dat kan zijn door fairtrade koffie aan te bieden in het gemeentehuis, scholen die workshops geven over duurzame voeding, handelszaken die fairtrade producten verkopen…

Om de twee jaar worden alle acties geëvalueerd, wie niet voldoende inspanningen levert loopt dan ook het risico om hun titel te verliezen. In totaal kunnen 198 Vlaamse gemeentes zichzelf ‘fairtrade’ noemen. In onze provincie is het van 2018 geleden dat ons lijstje werd aangevuld, toen behaalden Wevelgem en Ingelmunster de titel, wat het totaal op 36 brengt. Zit jouw gemeente ertussen? Ontdek het op onderstaande kaart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier