West-Vlaamse standenbouwers organiseren symbolische begrafenis voor beurzensector

Sofie Vandenbriele van BULIK standbouw organiseerde een symbolische uitvaart. De hele evenementensector hunkert naar betere tijden. © MP
Redactie KW

Aan het Izegemse bedrijf Bulik Standbouw vond vrijdagochtend een symbolische begrafenisplechtigheid voor de beurssector plaats. Na vier maanden hebben zij nog steeds geen perspectief op een heropstart en dat zit hen hoog. Ze hopen dat er volgende week groen licht van de Veiligheidsraad volgt. “Anders zullen er heel wat faillissementen op ons afkomen”, klinkt het.

Op de begrafenis tekenden vertegenwoordigers van verschillende standenbouwers en toeleveranciers van de sector present. Onder hen mensen van Kortrijk Xpo, beMatrix en GM Production uit Roeselare, maar ook Goethals Standenbouw uit Tielt en Matrix Decor uit Meulebeke. Zij konden een laatste groet aan een doodskist met beursaccessoires brengen. Op het deksel konden ze hun naam schrijven.

Water aan de lippen

“Het deksel gaan we dan laten bezorgen aan het kabinet van premier Sophie Wilmès”, vertelt initiatiefneemster Sofie Vandenbriele van Bulik. “Het is onze manier om duidelijk te maken dat het water ons aan de lippen staat. Het is hoog tijd dat er een signaal van de overheid komt. We zijn al meer dan 120 dagen sinds de lockdown en nog steeds weten we niet wanneer we terug mogen opstarten. We hadden positief nieuws op de vorige Veiligheidsraad verwacht, maar door de verhoging van het aantal coronagevallen is dat niet gebeurd. We houden nu ons hart vast voor de volgende raad op 22 juli. Volgt daar geen perspectief voor onze sector, dan kunnen er voor het eind van het jaar geen beurzen meer georganiseerd worden. Dat betekent een economisch bloedbad voor onze sector.”

West-Vlaamse standenbouwers organiseren symbolische begrafenis voor beurzensector
© MP

Terwijl in Frankrijk en Nederland vanaf september terug beurzen mogen plaatsvinden, blijft het hier dus afwachten op groen licht. “En dat is enorm frustrerend”, zegt Katrien Demeulenaere van GM Production uit Roeselare. “Cijfermatig behoren we tot een van de grootste standenbouwers van de streek, maar sinds 13 maart zit al ons personeel op economische werkloosheid. Deze situatie is niet langer houdbaar. We willen meer en betere steunmaatregelen, anders is het voor veel spelers binnen de sector einde verhaal. Laat ons tenminste al opstarten op vakbeursen. Dat kan in veilige omstandigheden en vaak beter dan op andere evenementen en in winkelcentra. We kunnen bijvoorbeeld zelf kiezen hoeveel plaats we tussen de standen laten en scanners installeren. Bovendien komen er op die beurzen vaak minder mensen af dan naar een Ikea of Decathlon. Ik zie dus niet in waarom we niet zouden kunnen heropstarten”, besluit ze.

(VD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier