CGK organiseert mobiele opleidingen

© (Foto CLL)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

West-Vlaanderen scoort, met amper 5,1% werkzoekenden, erg goed op de Vlaamse arbeidsmarkt. De keerzijde is dan wel dat technische vacatures almaar moeilijker ingevuld raken.

CGK Group, een Gullegemse speler in de wereld van opslag van chemicaliën, sloeg daarom de handen in elkaar met de VDAB en Konvert om zo mobiele opleidingen aan te bieden. “Wanneer de werkzoekende moeilijk tot aan een opleiding raakt, dan brengen we die opleiding tot bij hem” vat sales en marketing manager Geert Denutte het samen.

Hoewel de coronacrisis nog niet helemaal is verteerd, zit de technische sector opnieuw in de lift. Eind juli noteerde de VDAB 13.010 openstaande vacatures die moeilijk ingevuld raakten, een absoluut record. Bij het Gullegemse CGK Group kent men het fenomeen want het werd voor hen moeilijker en moeilijker om nieuwe werkkrachten aan te werven.

“Op eender welk moment van het jaar hebben we steeds een 20-tal vacatures open staan maar voor specifieke, technische profielen trokken we misschien slechts 1 kandidaat per 2 jaar aan. De zoektocht naar medewerkers leek op die manier meer op een calvarietocht, waarbij we 2 stappen vooruit moesten opvolgen met 1 stap achteruit, dan op een rekrutering.” Geert Denutte identificeerde het probleem en kwam al snel bij het onderwijs terecht. “Plaatsen die maar niet ingevuld raakten waren bijvoorbeeld die van Industrieel Isolateur. Geen enkele West-Vlaamse school biedt die opleiding aan, waardoor er ook geen uitstroom is van geschikte kandidaten.”

Het bedrijf bleef niet bij de pakken zitten en besloot de koe zelf bij de horens te vatten. “We namen contact op met de VDAB en met de mensen van Konvert Interim” gaat Geert verder. “Het interimkantoor moest voor ons geschikte kandidaten zoeken, terwijl de VDAB hier in het bedrijf zelf een doorgedreven opleiding kon verzorgen. Zo werden deze exclusieve, mobiele opleidingen in het leven geroepen. Mobiel want iedere streek kan op die manier, afhankelijk van de behoefte en de knelpuntberoepen die er zijn, een aangepast traject aanbieden. Voor heel wat werkzoekenden is de drempel naar een opleiding nog steeds te hoog en is de vrees om uiteindelijk toch niet aan het werk te raken present. Met die exclusieve traject volgen ze 3 dagen per week een opleiding hier in ons bedrijf en zetten ze die verworven kennis 2 dagen per week meteen om in de praktijk. Dat het een succesverhaal is, is overduidelijk. We vonden in 1 klap 3 nieuwe medewerkers, die ondertussen hun plaats binnen de CGK Group hebben gevonden. Voor volgend jaar gaan we de mobiele opleidingen nog verder ontwikkelen en gaan we zo op zoek naar kunststoflassers.”

Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie en Tewerkstelling, kwam dinsdag zelf kennismaken met het bedrijf en de gloednieuwe opleidingen. “In West-Vlaanderen is de zoektocht naar geschikte technische profielen al jaren een uitdaging voor heel wat bedrijfsleiders” liet ze optekenen. “Heel wat vacatures bleven openstaan omdat mensen niet over de juiste competenties beschikten. Dankzij dergelijke initiatieven kunnen werkzoekenden niet alleen de juiste vaardigheden verwerven, ze kunnen meteen doorvloeien naar de werkvloer. Mobiele opleidingen zoals deze die hier worden aangeboden zijn overigens ook erg flexibele en kunnen probleemloos worden aangepast naar de noden in bepaalde regio’s. Zo spelen de lokale besturen hierin een cruciale rol en kunnen ze snel inspelen op aankomende knelpuntberoepen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier