Vlaams Belang Roeselare wil 500 euro subsidie voor getroffen horecazaken

Vlaams Belang pleit ervoor om alle Roeselare horecaondermers een eenmalige premie toe te kennen van 500 euro. “Dat moet hen helpen de opgelegde coronasluiting te overbruggen”, zegt gemeenteraadslid Filip Deforche. Het voorstel wordt tijdens de gemeenteraad van maandag 23 november besproken.

© Stadsbestuur Roeselare

Heel wat horecazaken zien dezer dagen zwarte sneeuw. “Uit verschillende ministeriële antwoorden en verklaringen van experts blijkt dat de kans groot is dat de huidige sluiting nog zal worden verlengd en er duiken zelfs zelfs stemmen op om pas in de lente te heropstarten”, klinkt het bij gemeenteraadslid Filip Deforche.

“Ondanks de aangekondigde Vlaamse en federale steunmaatregelen zullen volgens OESO-scenario’s vanaf nu tot oktober 2021 zestig procent meer faillissementen worden geregistreerd. Ook de Nationale Bank bevestigt een gelijkaardig scenario. Het spreekt dat ook de Roeselaarse horecaondernemers zwaar zullen worden getroffen. Uit gesprekken met verschillende Roeselaarse horecamensen blijkt dat de ongerustheid over de toekomst zeer groot is.”

Filip Deforche vindt het de plicht van elk lokaal bestuur al het mogelijke te doen om doemscenario’s te vermijden en de verliezen tot een minimum te herleiden. “Daarom leg ik een voorstel neer op de gemeenteraad dat Roeselaarse horecaondernemers de kans biedt een eenmalige lokale subsidie aan te vragen van 500 euro.”

330 horecazaken in Roeselare

“Roeselare telt ongeveer 330 horecazaken die stuk voor stuk een uiterst belangrijke sociale en maatschappelijke rol spelen als plaats van ontmoeting en dialoog. Ondanks hun inspanningen en investeringen om coronaveilig te werken, zijn vooral zij de dupe van de maatregelen van het Overlegcomité. We moeten er dan ook alles aan doen om hen de periode van opgelegde sluiting te laten overbruggen, zonder over kop te gaan. Mijn voorstel is geen wondermiddel, maar het zal het financiële leed op zijn minst verzachten.”

Volgens het Vlaams Belang-raadslid is de budgettaire impact van de maatregel beperkt. “Indien alle horecazaken een subsidieaanvraag indienen, bedraagt de kost voor de stad ongeveer 155.000 euro. Op de totale begroting voor Roeselare is dat minder dan 0,0013 procent. Dit kan dus geen argument zijn om zich hiertegen te verzetten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.